Hoppa till huvudinnehållet

Miljonregn över konsthantverkare – tre i Dals Långed får stipendium

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Tre studenter vid HDK-Valand och Stenebyskolan deltar i miljonregnet över konsthantverkare.
Tre studenter vid HDK-Valand och Stenebyskolan deltar i miljonregnet över konsthantverkare. Foto: Conny Hultgren

45 stipendiater får dela på över 1,4 miljoner kronor när Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse delar ut årets stipendier.

Tre av hantverkarna i årets stipendierunda finns i Dals Långed.

Det är genom en framsynt donation 1939 av före detta målarmästaren J.L. Eklund som den unika stipendiemöjligheten för unga hantverkare att fortbilda sig finns.

Fabrikör J.L. Eklunds donation bottnade i en önskan att främja yrkesskickligheten i landet, för att därigenom rädda så mycket som möjligt av den rådande hantverkskulturen till ”de unga förmågor, som ännu vilja lära ett hantverks alla finesser samt att alltjämt kunna frambringa den utsökta elegansen, hållfastheten och formen hos det framställda arbetet”.

I år är Hannes Blixt, möbeldesigner, Evelina Björnqvist, också möbeldesigner med inriktning trä, samt Karin Bäckström, textilkonstnär, tre av årets 45 unga hantverkare som får ta emot det prestigefulla stipendiet. Alla tre har studerat vid HDK-Valand och Stenebyskolan i Dals Långed.

För fortbildning

Stipendiet riktar sig till unga som redan har en hantverks- eller konsthantverksutbildning och som vill fördjupa sig i sitt hantverks- eller konsthantverksyrke, men saknar tillräckliga ekonomiska medel för fortbildning. Med hjälp av stipendier från Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse kan de utveckla sin yrkesskicklighet och stipendierna avser fortsatt utbildning på skolor i Sverige eller utomlands och även praktik hos skickliga läromästare.

– Det är en fröjd att få ta del av alla stipendiaters ansökningar och kunna hjälpa dem att vinna mer kunskap och yrkesskicklighet, säger Jan Pettersson, ordförande för Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse.

Ett av kriterierna för att få stipendium från stiftelsen är att stipendiaten ska avse utöva sitt yrke i Sverige. Ett mycket framsynt kriterium av Fabrikör Eklund, tycker Jan Pettersson:

– Efterfrågan på riktigt och närproducerat kvalitetshantverk ökar i samhället. Det handlar inte bara om en önskan om att ha snygga saker, utan om en genuin vilja att konsumera hållbart. Köper du produkter eller tjänster av en riktig hantverkare är ofta inköpspriset högre, men priset utslaget på livslängden blir inte sällan avsevärt lägre – både för egna plånboken och för miljön.

Kriterier för stipendiet

Enligt dagens tolkning av stiftelsens stadgar beviljas stipendier för:

• unga hantverkare, som under ansökningsåret fyller högst 35 år, med förkunskaper motsvarande tre års utbildning i yrket jämförbara med kraven för gesällprov, d v s minst två års teori och ett års praktik

• förkovran, ytterligare utbildning i yrket eller komplettering av yrkeskunskaper

• utbildning eller praktik som pågår i minst tre månader på heltid

• högst ett år varefter ny ansökan fordras

• utbildning som innebär en utveckling av något hantverksyrke

• svenska medborgare som avser utöva sitt yrke i Sverige

Artikeltaggar

Dals LångedHDK-Valand vid StenebyNyheterStenebyskolan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.