Hoppa till huvudinnehållet

Nya restaurangen i gamla Harrys har fått fullt upp direkt

Publicerad:
Dalslands skafferi drivs av paret Markus Enocksson och Rebecca Svenhage, som även driver restaurangen och hotellet på Forsbacka. En riktig cocktailbar med jazzkvällar är en av planerna för Markus som gillar att blanda drinkar.
Dalslands skafferi drivs av paret Markus Enocksson och Rebecca Svenhage, som även driver restaurangen och hotellet på Forsbacka. En riktig cocktailbar med jazzkvällar är en av planerna för Markus som gillar att blanda drinkar. Foto: Karin Olsson

Nya restaurangen Dalslands skafferi i de hamnlokaler som senast inhyste krogen Harrys är nu officiellt igång. Restaurangen drivs av paret Rebecca Svenhage och Markus Enocksson, som även driver hotellet och restaurangen på Forsbacka GK.

– Det har varit fullt alla dagar sedan öppningen, säger Markus Enocksson.

Dalslands skafferi smygöppnade 10 juli lite i skymundan i samband med krögarbluesen, men öppnade officiellt i fredags. Till att börja med under sommaren är det à la carte som gäller, men senare är tanken att restaurangen ska vara mer inriktad på luncher och fikahäng på dagen och cocktailbar, mat och event på kvällen.

– Vi hade musikquiz i lördags och det kommer nog att bli fler framöver och från i september tänkte vi börja köra lite större musikevenemang om restriktionerna tillåter, säger Markus Enocksson.

Det har varit fullt med folk sedan öppningen förra fredagen och alla har suttit utomhus där det nu är obegränsat antal gäster enligt gällande restriktioner. Inomhus är det max åtta personer per bord som gäller.
Det har varit fullt med folk sedan öppningen förra fredagen och alla har suttit utomhus där det nu är obegränsat antal gäster enligt gällande restriktioner. Inomhus är det max åtta personer per bord som gäller. Foto: Karin Olsson

Rebecca Svenhage och Markus Enocksson har haft bråda dagar inför öppningen. Allt har gått ganska snabbt och dessutom driver de även restaurangen och hotellet på Forsbacka GK.

– Det har varit långa dagar och det är mycket som man gör som inte syns, men tar tid. Som att fixa saker som krånglar med leverantörer eller att få kassasystem att fungera, säger Markus Enocksson.

De letar fortfarande efter mer fast personal inför hösten, men säger sig ha hittat ett par guldkorn redan nu. Att driva två rörelser parallellt har fördelen att de kan flytta personal mellan ställena, erbjuda heltid till dem som vill och ge möjlighet att jobba i Åmål när det är stängt på Forsbacka.

– Vi kan också minska matsvinn genom att flytta över varor. Det är väldigt smidigt, säger Markus Enocksson.

Öppningen av Dalslands skafferi blev lite tidigare än planerat och Markus Enocksson och Rebecca Svenhage har haft bråda dagar. Omtapetsering får vänta till i vinter.
Öppningen av Dalslands skafferi blev lite tidigare än planerat och Markus Enocksson och Rebecca Svenhage har haft bråda dagar. Omtapetsering får vänta till i vinter. Foto: Karin Olsson

De har köpt in lite blommor, hyllor till baren, samt möbler från konkursboet efter restaurang Solsidan. Någon renovering har de inte hunnit med än. Det får vänta till i vinter då de har stängt ett par månader.

– Då ska vi tapetsera om och fixa mer. Det blev lite pang på nu. Vi hade inte tänkt öppna förrän 1 september egentligen, men vi ville få med sommaren. Det har varit mycket, men vi tror att det nog är värt det, säger Markus Enocksson.

Han gillar jazz och tycker det är roligt att göra drinkar, så till hösten vill han försöka få ordning på en riktig cocktailbar.

– Det hade varit väldigt härligt att kunna ha lite lugna kvällar med jazzmusik, cocktailbar och mat.

Markus, som fyller 25 år i år, jobbade som bartender och med servering redan 2017 när Sjösidan drevs i samma lokaler som Dalslands skafferi nu öppnat i. Därefter var han några år på Stadt. Han är golfspelare och i fjol började han jobba i golfshoppen på Forsbacka. Efter att Rebecca Svenhage behövde hjälp i restaurangen i augusti i samband med en bröllopsmiddag, så har han jobbat med allt möjligt på Forsbacka.

De två är nu ett par och tanken om att göra något tillsammans kom ganska tidigt. Nu driver de alltså två restauranger.

– Allt har gått väldigt fort, men kul är det, säger Markus Enocksson.

Markus Enocksson har jobbat som bartender och servitör i samma lokaler redan 2017 när det var Sjösidan som låg där. Nu är han tillbaka och driver tillsammans med Rebecca Svenhage restaurang Dalslands skafferi.
Markus Enocksson har jobbat som bartender och servitör i samma lokaler redan 2017 när det var Sjösidan som låg där. Nu är han tillbaka och driver tillsammans med Rebecca Svenhage restaurang Dalslands skafferi. Foto: Karin Olsson

Han har alltid varit intresserad av mat även om det var en golfinriktning han gick i gymnasiet. Rebecca Svenhage har mycket traditioner i familjen av mat och vin och gott om egen erfarenhet av branschen.

– Rebecca har gått en av de finaste utbildningarna som finns för restaurang och hotell, Les Roches i Schweiz, och hon har jobbat i London på fina ställen, säger Markus Enocksson.

Det har varit helt fullt sen öppningen den 16 juli och när de smygöppnade 10 juli så fick de sätta stopp i dörren för en del.

– Alla har suttit utomhus hittills och där är det obegränsat antal enligt nuvarande restriktioner, men vi vill gärna hålla en städad ordning. Inomhus är det max åtta per bord nu, säger Markus Enocksson.

Planer finns på en utescen innan sommaren är slut med lite lugnare musikframträdanden och med matgäster på terrassen och barservering nedanför.

– Det är något lite nytt och jag tror att det kan dra folk, säger Markus Enocksson.

Här på uteserveringen, kanske till och med uppe på taket, hoppas Dalslands skafferi få till en utescen innan sommaren är slut.
Här på uteserveringen, kanske till och med uppe på taket, hoppas Dalslands skafferi få till en utescen innan sommaren är slut. Foto: Karin Olsson

Övervåningen är tänkt att användas till konferenser. Hittills är en fisketävling i oktober inbokad. De hoppas även på att kunna ha julbord både i Åmål och på Forsbacka. Som namnet Dalslands skafferi antyder är tanken att så mycket som möjligt på menyn ska kunna köpas in från närområdet, liksom att det ska gå att köpa med sig lokalproducerade varor från en hylla nära entrén.

– Nu har vi älg och planen är ytterligare vilt. Vi tar ett steg i taget och allt är inte perfekt än, men när vi känner oss redo är det bara att gasa, säger Markus Enocksson.

Markus Enocksson och Rebecca Svenhage är glada att ha öppnat sin nya restaurang, även om det är mycket jobb. Bilden är tagen vid smygöppningen den 10 juli. När PD besökte Dalslands skafferi i onsdags förmiddag var Rebecca upptagen på Forsbacka och kunde inte närvara.
Markus Enocksson och Rebecca Svenhage är glada att ha öppnat sin nya restaurang, även om det är mycket jobb. Bilden är tagen vid smygöppningen den 10 juli. När PD besökte Dalslands skafferi i onsdags förmiddag var Rebecca upptagen på Forsbacka och kunde inte närvara. Foto: Privat

Artikeltaggar

ÅmålDalslands skafferiForsbacka GolfklubbKrogarNäringslivRebecca Svenhage

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.