Strandcaféet blickar ut mot vattnet med tankar om att utvidga. En nyinköpt pråm är en del i företagets utvecklingsplanerna.
– Jag har kollat på den i Vänersborg i många år och för tre veckor sen köpte jag den på auktion, säger Royne Karlsson som köpte Åmåls Strandcafé för två år sedan och numera driver det själv.
Det tog 30 timmar för bogserbåten Rolf från Säffle att dra hit pråmen.
Det är kanske lättare att räkna upp vad Royne Karlsson inte har sysslat med i sitt liv. Förutom entreprenör med flera olika rörelser inom hotell och restaurang i Trollhättan, Bengtsfors, Gustavsfors och Ekenäs, har han jobbat i många år som yrkeslärare i plåt och svets i Årjäng, varit med och startat Åmåls Motorgård och Hagenbergs dagis, varit biodlare, statist i ”Smala Sussie”, utbildat sig till pilot, varit aktiv i politiken och i flera olika styrelser, för att bara nämna en del av vad han har hunnit med under sina 63 år.
– Som mest hade jag sju verksamheter samtidigt. Man kunde ju bli mätt någon gång, men jag har alltid haft lite ”spring i benen”, säger Royne Karlsson.
I nuläget äger han Roynes Sjömagasin i Gustavsfors, är arrendator på Ekenäs och driver Åmåls Strandcafé. Dessutom jobbar han som slöjdlärare på Edsleskogs Friskola en gång i veckan. Efter att ha bott och varit verksam i Bengtsfors kommun under lång tid är han nu tillbaka i Åmål där han är född och uppväxt. Sjömagasinet ska han sälja.
– Det har gått jättebra i Gustavsfors trots att många sa att det inte skulle gå, men nu är jag färdig där efter tio år. Jag har återvänt till Åmål och vill vara med och utveckla min gamla hemstad, säger Royne Karlsson.
Han sporras av utmaningar och motstånd och har mycket visioner. Han tror bland annat på att skapa arbetstillfällen genom turism och på att förlänga och bredda säsongerna.
Nu ligger den nyinköpta restaurangpråmen förtöjd ute i viken vid gamla bryggeriet i Åmål, där hans farfar en gång arbetade.
– Jag har kollat på den i många år och för tre veckor sen så köpte jag den när Vänersborgs kommun sålde den på auktion, säger han.
Frågan var bara hur pråmen skulle fraktas till Åmål. Men Royne Karlsson tipsades om den gamla bogserbåten Rolf från Säffle och efter 30 timmars färd från Vänersborg med pråmen, kunde bogserbåten tidigt på morgonen förra onsdagen, lägga till i badviken strax utanför Strandcaféets veranda.
– Det är goa gubbar med några år på nacken, som har gjort ett fantastiskt jobb. Är det några jag vill hylla så är det besättningen på Rolf, säger Royne Karlsson.
Han ser Åmåls Strandcafé som en pärla och en oslipad diamant, som han vill utveckla på olika sätt med musikevenemang, bröllopsevent och annat. Pråmen ute i vattnet är en del av detta. Även gårdshuset på Strandgatan 1 håller på att göras i ordning för att bli en utvidgning av kaféet med sittplatser i gammaldags miljö.
– Jag vill att det ska vara som att gå tillbaka till mormors tid där inne. Det ska dofta pelargoner och såpa och jag har en dröm om att ha en bröllopssvit på övervåningen, säger Royne Karlsson.
Pråmen vill han renovera så att den smälter in fint i miljön. Han tänker sig att det ska bli en ramp och en gångbro ut till pråmen så att alla lätt ska kunna ta sig dit ut och sitta där och äta och lyssna på musik.
– I min vision ser jag också hur ett bröllopspar skulle kunna komma hit med båt medan gästerna tar emot på pråmen och festen sedan fortsätter i trädgården, säger Royne Karlsson.