Hoppa till huvudinnehållet

Utställning: Tovad ull ger bilder med trädgårdstema

Publicerad:
Anita Fuchs från Falkenberg ställer ut tovade bilder i ull på hantverksmagasinet i Åmål.
Anita Fuchs från Falkenberg ställer ut tovade bilder i ull på hantverksmagasinet i Åmål. Foto: Roger Pettersson

Anita Fuchs från Falkenberg ställer ut bilder gjorda i tovad ull.

– Jag gick en utbildning på Ullakademin Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng hösten 2019 till våren 2020. Jag har bara arbetat med ull i tre år, men måste säga att det ger en uppsjö med möjligheter, säger Anita Fuchs.

Bilderna visas på Hantverksmagasinet i Åmål. Det var på väg just till kurserna i Årjäng som Anita Fuchs stannade till i Åmål. Hon tyckte det var en fin stad att flanera i och hittade till Hantverksmagasinet. Där kom hon i kontakt med Ingrid Brandt och berättade vad hon gjorde.

Anita Fuchs ställde även en förfrågan om det var möjligt att ställa ut och nu blev det verklighet. Utställningen kommer även att finnas som digital utställning på Hantverksmagasinets digitala medier.

Trädgård och årstider är ett genomgående tema i Anita Fuchs verk. Här är det höstlöv som har tovats fram.
Trädgård och årstider är ett genomgående tema i Anita Fuchs verk. Här är det höstlöv som har tovats fram. Foto: Roger Pettersson

Nu har Anita Fuchs kommit så långt att hon själv börjat utbilda andra och ha kurser i Falkenberg.

– För att förstärka detaljer i bilderna har jag även broderat i några verk. Annars börjar man med ett underlag i en färg och sedan klipper man ut exempelvis löv eller blommor för att få skarpa kanter så det inte flyter ihop, säger Anita Fuchs.

Temat i Anita Fuchs konst är allt som finns i trädgården, såsom blommor, löv, trädgårdsredskap. Men även årstider är ett tema i hennes verk.

– Många gånger arbetar jag med tjockare lager av ull i detaljer jag vill lyfta fram. I en del verk använder jag mig av bitar av ull där lockarna sitter kvar. Jag försöker hela tiden komma på nya saker att använda ullen till, säger Anita Fuchs.

Utställningen pågår till den 11 augusti.

Artikeltaggar

ÅmålHantverkHantverksmagasinetKonstKyrkeruds Folkhögskola

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.