Hoppa till huvudinnehållet

Färgelandalantbrukare prisas för sin ekologiska produktion

Publicerad:
Erik Moselius tillsammans med Roland Jacobsson, LRF och Bertil Andersson, Nötköttsproducenter i Väst.
Erik Moselius tillsammans med Roland Jacobsson, LRF och Bertil Andersson, Nötköttsproducenter i Väst. Foto: Petra Wirtberg

Varje år koras en företagare till Årets nötköttsföretagare i Väst.

I år kammade Erik och Madelene Moselius från Färgelanda, vars specialitet är färska köttlådor, hem utmärkelsen.

– Det här är ett kvitto på att man är på rätt väg, säger Erik Moselius, 37.

Det är klubben Nötköttsproducenter i Väst som varje år väljer ut lämpliga kandidater i som får slåss om titeln som Årets nötköttsföretagare i Västsverige. I år var det ingen mindre än snickaren med ett brinnande intresse för att driva kravekologisk produktion Erik Moselius, med familj, som tog hem titeln.

– Det känns riktigt bra och lite oväntat, säger han.

Säljer köttlådor

Erik Moselius har arbetat med nötköttsverksamheten sedan han var 20 år. I grunden är han alltså utbildad snickare, och arbetade parallellt som det fram till 2018 när han i stället valde att fokusera på gården på heltid.

Verksamheten bedriver Erik och Madelene Moselius på Håbyn Gård, bara någon enstaka kilometer från Färgelanda centrum.

– Ett kriterium för i år var att man skulle hålla på med direktförsäljning till konsumenten. Sedan 2017 säljer vi färska köttlådor på tio kilo styck som kunderna får åka hem till oss för att hämta. Vi har lyckats rätt bra, och kunderna uppskattar det, säger Erik Moselius.

"Känns smickrande”

I torsdags besökte Lantbrukarnas Riksförbunds kommungruppsordförande Roland Jacobsson och Nötköttsproducenter i Västs sekreterare Bertil Andersson Håbyn Gård för att dela ut det prestigefulla diplomet och fruktträdet.

Motiveringen för vinsten lyder bland annat: ”Kvalité, naturvård, öppna landskap närproducerat och hållbart är något som man värnar om i företaget. Extra roligt att kunderna blivit mer medvetna och uppskattar detta. Gården välkomnar alltid besökare och kunder att få en inblick i både djur och gård”.

– Det känns smickrande, förstås. Det här är ett kvitto på att man är på rätt väg, säger Erik Moselius.

Artikeltaggar

FärgelandaKöttproduktionLRFNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.