Skildringar av mödrar och andra starka kvinnor ur arbetarklass, och reflektioner om att utmana klassgränser gick som en röd tråd genom framträdandena när Bokdagar i Dalslands program fortsatte i Åmål under lördagen.
Men det bjöds även på en djupdykning i snödropparnas värld.
– När man väl börjat grotta ner sig så hittar man fantastiska historier, säger trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson.
Lördagens inledande författarfrukost hade på grund av det ostadiga vädret flyttats in till festsalen på Stadshotellet. Här berättade journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson om sin bok ”Kvinnorna byggde välfärden”, som grundar sig både i en lång rad intervjuer och i personliga erfarenheter från såväl flickskola som ett långt yrkesliv.
Dagens program som sedan fortsatte i Gamla kyrkan präglades också av ett flertal gestaltningar av starka och självständiga kvinnor – mödrar från arbetarklass och unga kvinnor från förorten – och om att befinna sig i gränslandet mellan olika samhällsklasser.
Aino Trosell, som själv jobbade som svetsare på Arendalsvarvet när hon debuterade som författare på 1970-talet, presenterade både arbetarskildringen ”Varvsslammer” och kriminalromanen ”Gränsmark” med den äventyrliga huvudpersonen Siv.
– Jag ville skriva om varven i Göteborg så att inte historierna försvinner. Det var bra att ha två böcker på gång samtidigt om man körde fast i den ena, säger Aino Trosell.
Eija Hetikivi Olsson samtalade med Yukiko Duke om sista delen i sin romantrilogi om den stridbara förortstjejen Miira med patos för rättvisa och jämlikhet, som i ”De unga vi dödar” tar kampen för sin mobbade dotter.
– Kärnan är hur farligt det kan bli om vi inte tar utsatta barn på allvar, säger Eija Hetikivi Olsson.
Sammanväxt vänskap och lojalitet finns som tema i Donia Salehs romandebut ”Ya Leila”. Med ett målande bildspråk, som i en kameraåkning, gestaltades Leilas värld i ett avsnitt Donia Saleh läste upp under sitt framträdande i Gamla kyrkan. Scenen delades med samtalsledaren Daniel Sjölin, känd från ett flertal kulturprogram på SVT och författaren Patrik Lundberg. Han är aktuell med uppväxtskildringen ”Fjärilsvägen” med fokus på fattigdom, klassgränser och på hans ensamstående lågutbildade mamma, som dog utsliten 67 år gammal.
Minnesbilder av sin avlidna mor bjöd även Anna-Karin Palm på när hon presenterade sin bok ”Jag skriver över ditt ansikte”. Den tar sin utgångspunkt i hur modern insjuknar i Alzheimers sjukdom, men skildrar även moderns liv och relationen dem emellan.
– Boken handlar mycket om minnets gåtfullhet och om att jag ville minnas och skriva fram henne, säger Anna-Karin Palm.
Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson, känd och populär från bland annat SVT:s ”Gröna rum” kom till Bokdagar efter ett par uppskjutna år och hade med sig sin nya bok ”Snödroppar: en galantofil kärlekshistoria”, som hon skrivit tillsammans med Elisabeth Svalin Gunnarsson. Här grottar de ner sig i snödropparnas värld och finner spännande historier och mängder av sorter. Snödropparnas släktnamn är Galanthus.
– De kommer upp när allt hopp är vid fotknölarna. Är man förtjust i snödroppar, då blir man galantofil, säger Gunnel Carlson.