Hoppa till huvudinnehållet

Fyra silver i SM – i dag startade EM

Publicerad:
Ella Björlin, Borgviks vattenskidklubb, fick med sig fyra silver i SM. Nu är hon på plats i Spanien för att köra EM.
Ella Björlin, Borgviks vattenskidklubb, fick med sig fyra silver i SM. Nu är hon på plats i Spanien för att köra EM. Foto: Privat

Nysäterstjejen och vattenskidåkaren Ella Björlin, Borgviks vattenskidklubb, fortsätter att imponera. Open SM har under den gångna helgen arrangerats på Hammarsjön i Strömsnäsbruk – Ella fick med sig fyra silvermedaljer hem, en i varje disciplin.

Två dagar senare är hon redan på plats i Spanien, nu för att köra EM. Första tävlingen startade idag.

Efter en kanonhelg i Karlstad för två helger sedan, och nu med detta imponerande resultat i SM så hade Ella fått bästa tänkbara uppladdning inför EM, IWWF Europe & Africa U17 Waterski Championships. Fyra silvermedaljer, en i varje disciplin, blev det slutligen för Ella, trots de dåliga väderförhållandena.

– Det var riktigt dåligt väder under helgen, och det är ju blåsten som är värst och påverkar åken väldigt mycket, berättar Hege Schützer, mamma till Ella.

Silver i slalom.
Silver i slalom. Foto: Privat

Stora framsteg i hopp

Hela Ellas SM-helg såg riktigt bra ut. När de skulle köra trick var det väldigt blåsigt och regnigt. Trots att Ella inte alls åkte lika bra som hon brukar, under bättre förhållanden, så knep hon en finalplats.

– Finalen gick mycket bättre, men något guld hade hon nog aldrig tagit, skrattar Hege.

I och med att man fixade till hoppet på Borviks vattenskidklubb så har Ella under denna säsong kunnat träna mycket mer hopp än tidigare, och det har gett resultat. I princip varje tävling har slutat med ett nytt personligt rekord.

– Första försöket var ett väldigt fint hopp, och hon satte personligt rekord igen, på 26,9 meter, och gick till final.

När det sedan var dags att köra finalen hade blåsten tilltagit såpass att det inte gick att genomföra den, utan att äventyra åkarnas säkerhet. Därmed fick man gå på det första utslaget, och Ella fick ytterligare en silvermedalj.

1,5 boj från guldet

Slalomen, som är Ellas bästa gren, gick riktigt bra. Hon hade redan lyckats med ett kanonresultat i Karlstad helgen före SM, då hon var en boj från det svenska rekordet. Nu gjorde hon ytterligare ett riktigt bra resultat, trots att sjön man tävlade på var både ström och blåsig.

– Det är en sjö man inte sätter några rekord på, så hon hade egentligen inga förväntningar på att ta det svenska rekordet just här, berättar Hege.

Trots detta var Ella bara 1,5 boj från guldet, och då är detta egentligen inte hennes SM.

– Hon tävlar ju egentligen i ungdoms SM, men när det är Open SM så får de som är från U17 också vara med. Så hon tävlade ju mot de som var mycket äldre - hon som vann åkte vattenskidor innan Ella ens var född, skrattar Hege.

Ella har tidigare varit med i EM, det var år 2018 i Ukraina. Då hamnade hon precis utanför finalplats, men nu hoppas man på lite mer.

 • Slalom
  Slalom Foto: Privat
 • Kombinerat
  Kombinerat Foto: Privat
 • Trick
  Trick Foto: Privat
 • Hopp
  Hopp Foto: Privat

Hur tror du att det kommer att gå?

– I trick så är de andra Europeiska länderna riktigt duktiga - Sverige är lite efter där. Det finns inte så många trickare här. Men tittar man på rankinglistorna i slalom, så ligger Ella rankad tia i Europa, så där känns det som hon har en chans till final. Och i hopp vet jag att hon gärna ser sig ta en finalplats i, och jag ror inte heller att det kan vara omöjligt att hon gör det. Hon har gått väldigt mycket framåt där. Det vore väldigt, väldigt häftigt om hon tog sig dit, säger Hege.

Hege och resten av familjen hejar på hemifrån Nysäter, men vet att det är en taggad och tävlingssugen tjej som gick ut på EM idag, onsdag.

– När hon insåg att det skulle komma i gång med tävlingar i år, att det skulle hända - då blev hon peppad på riktigt. Och det svenska rekordet är ju precis framför henne, så det ska bli spännande att se vad hon kan göra, avslutar en stolt och nervös Hege.

Fyra medaljer blev det för Ella - en i varje disciplin. Nu hoppas hon på två finalplatser i EM.
Fyra medaljer blev det för Ella - en i varje disciplin. Nu hoppas hon på två finalplatser i EM. Foto: Privat

På plats i Spanien

Ella fanns redan under tisdagen på plats i Spanien, för träning inför EM som började med kvalet för trick på onsdagsmorgonen.

Hur kändes SM:et?

– Jo men jag är nöjd, det blev ett oförväntat bra resultat egentligen. Bäst gick det på hoppet, då jag persade och kom på en andraplats. Det gick bättre än jag trodde, så det var ju jättekul. Slalomen gick bra, men det är väl trick som jag inte är jättenöjd med. Men totalt sett - jättekul med fyra silver, säger Ella efter träningen i Spanien under tisdagskvällen.

Hur har träningarna gått i Spanien?

– Det har gått bra. Vi har fått testa vattnet och båtarna under dagen, så det känns bra.

Vad är förväntningarna på EM nu då?

– Jag har egentligen inte så höga förväntningar. Det är klart att jag hoppas på att gå till final i slalom och hopp, och just nu så känns det som något jag är kapabel till att göra, avslutar en taggad Ella.

Artikeltaggar

Ella BjörlinEM i vattenskidorSM i vattenskidorSpanienStrömsnäsbrukVattenskidor

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.