Hoppa till huvudinnehållet

Sand blåser in över villorna – Örnäsbor vill ha svar från kommunen

Publicerad:
Karin Olsson
redaktion@provinstidningen.se
Vissa av de boende på Örnäs i närområdet till djuphamnen ser problem med den ökade sandhanteringen på platsen och håller på att sammanställa ett antal frågor till kommunen angående påverkan på boendemiljön. Cecilia Höjdén Åhlmans och Håkan Andersson är två av de som vill ha svar.
Vissa av de boende på Örnäs i närområdet till djuphamnen ser problem med den ökade sandhanteringen på platsen och håller på att sammanställa ett antal frågor till kommunen angående påverkan på boendemiljön. Cecilia Höjdén Åhlmans och Håkan Andersson är två av de som vill ha svar. Foto: Karin Olsson

Hälsofarligt stendamm, högljutt skrap från frontlastare tidigt på morgonen och smuts på fönster, bilar och uthängd tvätt.

Den ökade sandhanteringen vid djuphamnen ses som ett miljöproblem av vissa av de boende i närområdet och ett antal frågeställningar kommer att lämnas in till Åmåls kommun.

– Vi vill ha svar på om man har utrett konsekvenserna tillräckligt, säger Cecilia Höjdén Åhlmans.

En del av villaägarna på Örnäs tycker att den ökade hanteringen av grus och sand nere vid djuphamnen har blivit ett problem för de boende i närområdet. En namninsamling har tidigare gjorts och ett antal frågeställningar håller på att sammanställas för att lämnas över som ett ärende till samhällsbyggnadsenheten och miljökontoret på Åmåls kommun.

Cecilia Höjdén Åhlmans som bor på Ekelundsgatan och Håkan Andersson, som bor på Nya Örnäsgatan, är två av de villaägare i området, som på olika sätt upplever sandhanteringen som ett problem. De vill ställa frågor till Åmåls kommun om det har gjorts en tillräcklig analys av hur boendemiljön påverkas. Det handlar både om damm och buller och om nedsmutsade bilar, fönster, altaner och uthängd tvätt.

– Kommunen kommer att få ett ärende av några av oss boende. Vi håller på att sammanställa hur man anser att boendemiljön påverkas, säger Cecilia Höjdén Åhlmans.

Veta mer om planerna

Hon undrar om myndigheterna verkligen har utrett konsekvenserna tillräckligt innan tillstånd gavs för verksamheten. Främst för att stendamm inte är bra för hälsan.

Hamnen ligger med god marginal inom tillståndsgränserna

Cecilia Höjdén Åhlmans vill ställa frågan om vilka konkreta planer som finns för djuphamnen i Åmål och om kommunen kan säkerställa en god boendemiljö utan hälsorisker.

En av frågorna handlar om otillräckligt sprinklersystem för att dämpa dammet. Ett bättre sprinklersystem är under uppbyggnad, men Cecilia Höjdén anser att detta redan borde ha ingått i planen för länge sedan.

– Effekten av den lilla sprinkler som är här nu och som de springer runt och flyttar på ibland, är ju som att hälla vatten på en gås, säger Håkan Andersson.

Stängda fönster

Han nämner att laster med sand släpps med grävskopa vid på- och avlastning, vilket medför damm och buller. Att folk gärna vill ha fönstren öppna på högsommaren gör också att man, enligt Håkan Andersson, påverkas mer av buller och skrapljud från sandhanteringen. Speciellt när frontlastaren är igång.

– Det är fruktansvärt irriterande. Man får gå och stänga fönster för skrap, buller och damm, säger han.

Oövertäckt långtradartrafik med grus- och sandlaster i tättbebyggt område är något annat som Cecilia Höjdén Åhlmans och Håkan Andersson ställer sig frågande till. De är också fundersamma till hur sandhanteringen påverkar framtida arrangemang som bluesfesten och parkeringsutrymmet för midsommarfirandena på Örnäs.

– Det påverkar ju även cykelbanan här precis intill som används flitigt under sommaren, bland annat av turister på campingen, säger Håkan Andersson.

När vädret var varm och torrt i sommar ökade problemet med att damm blåser in över villakvarteren. Cecilia Höjdén Åhlmans och Håkan Andersson vill ha en konstruktiv dialog med kommunen om hur hamnverksamheten kan bedrivas samtidigt som hälso- och miljöaspekter säkras.
När vädret var varm och torrt i sommar ökade problemet med att damm blåser in över villakvarteren. Cecilia Höjdén Åhlmans och Håkan Andersson vill ha en konstruktiv dialog med kommunen om hur hamnverksamheten kan bedrivas samtidigt som hälso- och miljöaspekter säkras. Foto: Karin Olsson

Ökad omfattning

Att omfattningen av sandhanteringen har ökat kraftigt de senaste åren och särskilt sedan i våras, ligger till grund för att vissa av de boende reagerar just nu.

– Grus har det ju varit här förut, men inte alls i den här omfattningen, säger Håkan Andersson.

Cecilia Höjdén Åhlmans tycker att det är viktigt att vara konstruktiv så att det inte bara blir gnäll och hon poängterar att hon inte är negativ till själva verksamheten vid Örnäs.

– Det är ju förstås oerhört viktigt med en verksamhet här, men vår hälsa och boendemiljö måste också säkerställas. Vi är ingen aktionsgrupp, utan vi önskar bara konstruktiva svar på våra frågor och att tydliggöra problemet, säger hon.

Fler aktörer

Hon skulle gärna se fler aktörer i hamnen och andra typer av laster, som timmer eller containrar, men tycker inte att just stendamm är optimalt så nära bostadskvarter.

– Såklart vi inser att det handlar om inkomster för kommunen – men det får aldrig vara på bekostnad av invånarnas hälsa.

Alla i området är inte lika kritiska och vilka boende på Örnäs som påverkas och i vilken omfattning, beror också på vindriktningen och på hur mycket det blåser. En granne uttrycker att hamnverksamheten är viktig för Åmål och det finns en parallell uppfattning om att Eurosand har varit mycket lyhört och intresserat av en dialog med grannarna och att flera viktiga förbättringar har gjorts vad gäller bevattning, både på hamnplanen och av lastbilarna:

– De tar åt sig och är angelägna om att de inte vill ha klagomål.

Artikeltaggar

NäringslivTransportÅmåls djuphamn

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.