Hoppa till huvudinnehållet

Håriga hundar trimmades i Tveta

Publicerad:
Under lördagen förra veckan hölls en trimkurs i ett ridhus i Tveta. Alla elva deltagare hade samma ras, nämligen petit basset griffon vendéen - om än i olika åldrar. Foto: Privat

Alla hundar behöver vård och omsorg av olika slag, men vissa raser kräver kanske lite mer pälsvård än andra. Rasen petit basset griffon vendéen är en sådan, och under förra helgen anordnades en trimkurs i Tveta som fokuserade på fördjupade kunskaper om just denna ras pälsvårdsbehov.

Åsa och Folke Jonsson bor i Långserud och är uppfödare av rasen, som med sina två pälslager behöver trimmas med jämna mellanrum. Att trimma en petit, som de ibland kallas, kan dock vara lite klurigt, så för att fördjupa kunskaperna var det Åsa som själv drog i trådarna och anordnade kursen genom att bjuda in experterna Ulrika Boström och Zelina Olesen.

– De bor ju i Göteborg och Vara och brukar egentligen inte fara runt här uppe i trakterna, så det var jättekul att de ville komma. Tanken var att kursen bara skulle vara för hundar och ägare från vår kennel, men platserna fylldes inte så vi hade med två stycken utifrån också, berättar Åsa.

Ett gäng förväntansfulla hussar, mattar och hundar inför trimkursen.
Ett gäng förväntansfulla hussar, mattar och hundar inför trimkursen. Foto: Privat

Viktigt för både stora och små

I ett ridhus i Tveta smällde man förra lördagen alltså upp ett gäng trimbord till elva deltagande hundar med sina mattar och hussar. Hundarna var mellan elva veckor och sex år gamla, och även om graden av trimning varierar beroende på ålder är det lika viktigt för den lilla hunden att introduceras för trimbord, sax och borste som för den äldre. Särskilt på en basset, som är av jakthundsras, behöver pälsen vara i mycket bra trim, förklarar instruktören Ulrika Boström.

– Det här är ju en strävhårig hundras som kommer i fällning precis som andra hundar, men de tappar inte pälsen själva utan det måste plockas av. Pälsen hos en petit växer i olika lager och om man inte tar bort det gamla får man en hund som lätt blir blöt, kall och som tovar sig.

Även de minsta hundarna av denna ras behöver pälsvård. Nästan daglig borstning om man frågar experterna Ulrika och Zelina.
Även de minsta hundarna av denna ras behöver pälsvård. Nästan daglig borstning om man frågar experterna Ulrika och Zelina. Foto: Privat

Kräver särskild teknik

Att trimma, eller plocka pälsen kräver en särskild teknik, och det är bland annat det som kursdeltagarna fått lära sig under kursen.

– Pälsen är väldigt viktig i det här fallet eftersom det är en jakthund som ska klara av stränga, kalla och blöta dagar i skogen. Det vi har försökt lära ut är vardagstrimning och hur man sköter pälsen emellanåt för att tillväxten ska bli korrekt. Det krävs en särskild teknik för att få en väl avvägd pälskonstruktion som skyddar ordentligt mot kyla och väta, säger Ulrika Boström.

Hur ofta behöver en hund av den här rasen trimmas?

– Ungefär fyra gånger per år, och däremellan behövs vardaglig pälsvård som till exempel borstning.

Ett trimmat vs. ett otrimmat basset-öra.
Ett trimmat vs. ett otrimmat basset-öra. Foto: Privat

Teori och praktik

Deltagarna fick under den sex timmar långa kursdagen genomgå både teoretisk och praktisk undervisning, där instruktörerna började med att gå igenom hur en fin päls byggs upp från grunden. En del verktyg visades också upp innan det var dags för att öva på de praktiska färdigheterna.

– Vissa är väldigt rädda för att göra fel, men det bästa är att det inte gör något om det blir fel för det växer ju bara tillbaka igen, säger Ulrika och fortsätter:

– Alla var jätteduktiga och efterfrågade en fortsättningskurs direkt, och det är ju ett bra betyg.

Zelina och Ulrika har känt varandra länge och har båda lång erfarenhet av att trimma just strävhåriga hundraser.
Zelina och Ulrika har känt varandra länge och har båda lång erfarenhet av att trimma just strävhåriga hundraser. Foto: Privat

Fick hemläxa

Med många deltagare på två instruktörer är inte meningen att man ska hinna färdigt med trimningen. Faktum är att det är svårt att hinna bli helt färdig, då det oftast behövs göras i flera etapper.

– Det tar ett par dagar, och särskilt om det är första gångerna man göra det. Det gäller ju att jobba med de där lagren så att det blir rätt avvägt. Deltagarna blev inte färdiga under kursen utan vi skickade med dem en hemläxa, berättar Ulrika och fortsätter:

– De har haft två veckor på sig att färdigställa trimningen hemma och skicka kort på resultatet till oss, och nu har det faktiskt börjat trilla in lite bilder, avslutar hon.

Som helhet blev det en mycket lyckad hundkurs där både instruktörer och deltagare var nöjda med dagen. Eventuellt blir det en fortsättning till våren.

Artikeltaggar

Djur och naturHundHundtrimSäffleTveta

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.