SM-guld till Tösse i islandshästarnas mästerskap

Publicerad:
Tösseägda islandshästen Eyvindur fra Eyvindarmula och tränaren och ryttaren Vignir Jonasson från Laholm tog SM-guld i fyrgång. Foto: Sabina Svenningson/Photohestur

Tösse har fått en SM-guldmedaljör. Det handlar om Eyvindur fra Eyvindarmula, som ägs av Sofie Karlsson.

Islandshästen tog i söndags SM-guld i fyrgång tillsammans med Vignir Jonason.

Sport-SM för islandshästar avgjordes den gångna helgen i Norrköping, med tävlingar på den fina ovalbanan vid Himmelstalund, som blivit något av nationalarena för svensk islandshästridning.

Föreningen Dyggur, som startades 1985, stod för arrangemanget.

Under söndagens tävlingar i fyrgång gick segern och SM-guldet i klassen V1 till Eyvindur fra Eyvindarmula och tränaren och ryttaren Vignir Jonason från Laholm, som tävlar för islandshästföreningen Falki. Hästen ägs av Sofie Karlsson, som driver Bessa ishästar i Tösse.

– Jätteroligt. Jag hade inte en tanke på att det skulle bli en tävlingshäst, säger Sofie Karlsson.

Eyvindur och Jonasson tog också SM-brons i tölt, klassen T1.

SM-tävlingarna genomfördes i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana som är 250 meter, samt i pass på rakbana.

I SM avgjordes tio klasser. V1-klassen som Eyvindur tog guld i, gäller fri gångartsföljd. Hästen springer ett varv vardera i tölt, trav, galopp, ökat tempo tölt samt ett halvt varv mellanskritt.

Eyvindur fra Eyvindarmula och ryttaren Vignir Jonasson tog ett guld och ett brons i Norrköping. Här en bild från fjolårets SM.
Eyvindur fra Eyvindarmula och ryttaren Vignir Jonasson tog ett guld och ett brons i Norrköping. Här en bild från fjolårets SM. Foto: Sofie Karlsson

Sofie Karlsson köpte hingsten Eyvindur fra Eyvindarmula på Island 2014, då han var två år. En god vän på Island tog hand om inridningen och efter avelsbedömningen 2017 – Eyvindur är en förstaklasshingst – tog Sofie hem honom till Tösse.

Men det var inte alls tänkt att det skulle bli en tävlingshäst.

– Barnen var små och jag tyckte det kunde passa bra med en islandshäst. Jag red en del själv. Men sen hade jag inte riktigt tid. Då vände jag mig till Vignir Jonasson för att få hjälp med hur jag skulle göra och det visade sig att han ville ha honom som tävlingshäst, säger Sofie Karlsson.

Sedan två år tillbaka har Eyvindur fra Eyvindarmula från Tösse bott på heltid i Laholm. Och nu är han svensk mästare.

Artikeltaggar

HästsportSofie KarlssonTösse

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare