Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Bruket saknade bygglov för ny pappersmaskin

Publicerad:
För 50 år sedan fick Åmåls kommun bevilja bygglov i efterhand då Fengersfors Bruks nya AB var lite för snabbt ute med att gräva.
För 50 år sedan fick Åmåls kommun bevilja bygglov i efterhand då Fengersfors Bruks nya AB var lite för snabbt ute med att gräva.

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1971

Avbrutna arbeten återupptas sedan svartbygge fått bygglov. Myndigheterna i Åmåls kommun har den senaste veckan gjort den ena brandkårsuttryckningen efter den andra. Anledningen till intensiteten i sammanträdena har varit Fengersfors Bruks nya AB och dess utbyggnad. Där påbörjades nämligen för en tid sedan schaktningsarbeten inne i en fabrikslokal. Dessa arbeten utfördes för att man där skulle kunna placera den pappersmaskin som bruket inköpt från nedlagda bruket i Laxå. Arbetena påbörjades utan att byggnadslov sökts eller beviljats, utan att det var klart med hyresförhållandena och utan att finansieringsfrågan var klar.

1996

Socialbidragen har ökat 50 procent. Socialbidragen i Åmål har ökat kraftigt. Ökningen ligger på 50 procent, vilket kan jämföras med ett riksgenomsnitt på 21 procent. Den höga arbetslösheten och de sänkta ersättningsnivåerna är en av orsakerna.

Socialbidragen har ökat i hela landet och innebär givetvis problem för kommunerna, som totalt sett har stora ekonomiska problem och i många fall stora besparingsbeting.

2011

Trollhagen kan tvingas stänga. Eva Anna Schützer, mer känd som troll-Eva i Svanskog, har under många år lockat långväga besökare till sin samling troll. Men nu hopar sig underhållskostnaderna för lokalerna och utan stöd från kommunen ser hon inte längre möjligheten att driva Trollhagen i Näs vidare.

Artikeltaggar

Åmåls kommunFengersforsFengersfors brukFörsörjningsstödNäringslivPappersindustriSamhälleSvanskogTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.