Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkoherde emeritus Torsten Wassenius hastigt avliden

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
Torsten Wassenius i samband med en vigsel som hölls vid 20:e slussen i Dalslands kanal.
Torsten Wassenius i samband med en vigsel som hölls vid 20:e slussen i Dalslands kanal. Foto: Thomas Wallin

Tidigare kontraktsprosten, kyrkoherde emeritus Torsten Wassenius, Dals Långed, har avlidit i en ålder av 79 år.

Torsten Wassenius var kyrkligt aktiv in i det sista. Det var efter gudstjänsten i Billingsfors kyrka på söndagen som Torsten Wassenius kände sig svag. Trots sjukvårdande insatser gick hans liv inte att rädda och han avled sent under kvällen av en massiv hjärtinfarkt.

Torsten Wassenius var en stor kyrklig profil som hade en tydlig pondus trots sitt ödmjuka sätt.

Han var oerhört kunnig inom religion och historia. Han lärde gärna ut och spred kunskaper, inte sällan så att omgivningen fick aha-upplevelser. Han hade såväl vältalighet som humor och var en intressant personlighet att lyssna till och samtala med.

Omtanken om andra var djup, och alla de som övervarat dop, vigsel eller begravning kände Torsten Wassenius starka personliga engagemang.

Torsten Wassenius vid en historisk teater i Steneby där han givetvis spelade rollen som präst. På bilden skymtar Monica Åhlund och Tommy Löfgren när några scener om nyckelpersoner i Stenebys historia, prosten Stenbäck och brukspredikant Sillén dramatiserades.
Torsten Wassenius vid en historisk teater i Steneby där han givetvis spelade rollen som präst. På bilden skymtar Monica Åhlund och Tommy Löfgren när några scener om nyckelpersoner i Stenebys historia, prosten Stenbäck och brukspredikant Sillén dramatiserades. Foto: Jan Lorentsson

Trots att han gick i pension 2009 fortsatte han att hjälpa till inom sitt värv, höll gudstjänster och var flitigt anlitad vid olika förrättningar. Han fortsatte att regelbundet skriva betraktelsen Tankar inför helgen i Dalslänningen.

Dessutom deltog Torsten Wassenius i historiska teatersammanhang i Steneby - inte sällan i rollen som präst. Han var en flitig medlem i Bengtsfors Rotaryklubb och tidvis klubbens president.

Pratsamt

En tid innan pandemins restriktioner arrangerades Pratsamt i Steneby bygdegård, där Torsten Wassenius tillsammans med hustrun Christina berättade om sin tid i Dalsland. Det hann bli mer än femtio år i landskapet för prostparet .

Från Borås

Torsten Wassenius berättade om sin uppväxt vid samtalsträffen som refererades i Dalslänningen. Från födseln på BB i Gustav Adolfs församling i Borås, son till föräldrar som bodde utanför Ulricehamn.

Senare bar det av åt Edshållet till för familjen. För Torstens del blev det real- och gymnasieskola i Uppsala.

– Jag kom så att säga in på den kyrkliga banan av födsel och ohejdad vana. Ett tag funderade jag på att studera juridik, men det blev inte så.

Blivande hustrun Christina bodde i Uppsala och studerade statskunskap och sociologi, vilket "man skulle göra på den tiden".

– Men så kom verkligheten ikapp, och jag träffade Torsten. En landsortspojk. Vi hade roligt då och har det roligt än, berättade hon.

Till Dals Långed

Torstens bana inom prästyrket innebar praktik i Sandviken och sedan möjlighet att komma till Karlstads stift via Gunnarskog i Värmland. Det slutade på 1960-talet med Dalsland och Hallebyvägen i Dals Långed. Detta efter ett byte av både tjänst och bostad i Karlstad med prästen Henrik Flemberg.

1969 var paret Wasenius skrivna i Dals Långed. Christina arbetade bland annat som kyrkoskrivare, och det blev 30 år i den tjänsten. Döttrarna föddes, Maria för övrigt på nyårsdagen 1971, och Magdalena. Efter det tyckte prostparet det var synd att flytta för att inte störa flickornas uppväxt.

Jobbat 50 jular

Arbetet som präst innebar mycket arbete under helger.

– Det är något helt naturligt, underströk Torsten Wassenius, som kunde summera jobb under 50 jular och för familjen blev det en helt naturlig sak att delta och se fram mot julottorna och träffa människor där.

Familjens engagemang kom också till andra uttryck som hustrun Christinas ideella arbete inom de kyrkliga syföreningarna och arbetskretsarna.

Torsten Wassenius som skulle fylla 80 år i november, efterlämnar makan Christina och barnen Mikael, Maria och Magdalena med familjer.

Artikeltaggar

BengtsforsBoråsDals LångedDalslandDalslänningenFamiljHenrik FlembergNyheterSteneby bygdegårdTorsten WasseniusUppsala

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.