Hoppa till huvudinnehållet

VM-kval i Afrika och seger i Svenska cupen: Mattsson summerar karriären

Publicerad:
Lars Olof Mattsson signerar sin bok ”Mitt liv som fotbollsarbetare” i Åmål på lördag.
Lars Olof Mattsson signerar sin bok ”Mitt liv som fotbollsarbetare” i Åmål på lördag. Foto: Andreas Svahn

Fotbollstränaren L-O Mattsson, som bland annat varit förbundskapten i Sierra Leone, tillsammans med Lennart ”Kral” Andersson, signerar sin nya bok i Åmål på lördag.

Lars Olof Mattsson från Köla i Värmland har en gedigen karriär bakom sig som fotbollstränare. Han slog igenom som tränare i Säffle FF och tränade senare elitlag som Degerfors IF, Ljungskile SK (i två omgångar), IK Oddevold och BK Häcken.

Mattsson var också under en period på 1990-talet förbundskapten för U21-landslaget.

Under två år var han dessutom förbundskapten för Sierra Leones landslag. Till uppdraget plockade han med sig sin dåvarande vapendragare Lennart ”Kral” Andersson från Åmål.

Först i Karlstad

Räkna med ett kärt återseende när L-O Mattsson på lördag middag gästar bokhandeln i Åmål för att signera sin nya bok ”Mitt liv som fotbollsarbetare”.

Mattsson bor numera i Karlstad och där släpps boken på fredagen. Efter lördagens signering i Åmål, gästar L-O Mattsson Säffle på onsdag.

Boken om L-O Mattssons liv som fotbollsarbetare präglas av allt från seger i Svenska cupen, VM-kval i Afrika och allsvenska avancemang till korruption, svek, presidentbesök, hjärtinfarkt, skandaler – och mängder av fotbollshistorier om några av Sveriges största fotbollsspelare.

L-O Mattsson och Lennart "Kral" Andersson från Åmål har varit med om mycket tillsammans.
L-O Mattsson och Lennart "Kral" Andersson från Åmål har varit med om mycket tillsammans. Foto: Helena Bengtsson

Åren med Sierra Leones landslag var förstås något alldeles speciellt. Där kunde det ta timmar i poliseskorter för att ta sig fram till arenan när det var landskamp. Vägarna blockerades av tiotusentals hängivna supportrar som gjorde allt för att känna på spelarbussen och få se en skymt av landslaget och den nye svenske coachen.

Under L-O Mattssons ledning klättrade landslaget från plats 129 till 63 på Fifas världsrankning.

Boken ”Mitt liv som fotbollsarbetare” har fått sin grafiska design i Åmål, av Tony Berg. L-O Matsson har gett ut boken på eget förlag.

Artikeltaggar

ÅmålDegerfors IFFotbollLars Olov MattssonLennart "Kral" AnderssonLitteraturSierra Leone

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.