Hoppa till huvudinnehållet

Lokala intressenter bildar förening för att ta över Fengersfors bruk

Publicerad:
Fengersfors bruk är till salu. Nu arbetar lokala intressenter för att kunna köpa fastigheten. I förra veckan bildades ett nytt bolag, ekonomiska föreningen Kontinuerliga Kokaren.
Fengersfors bruk är till salu. Nu arbetar lokala intressenter för att kunna köpa fastigheten. I förra veckan bildades ett nytt bolag, ekonomiska föreningen Kontinuerliga Kokaren. Foto: Sten Lindström

Nästa steg är taget, i vad som är tänkt att bli ett övertagande av bruksområdet i Fengersfors. En ny ekonomisk förening är bildad för ändamålet, där lokala intressenter ingår.

I förra veckan registrerades den ekonomiska föreningen Kontinuerliga Kokaren, som har sitt säte i Åmål. Det nya bolaget har bildats med målet att på sikt köpa Fengersfors bruk, helt eller delvis. Den ekonomiska föreningen ska "arbeta för en långsiktig hållbar utveckling av Fengersfors bruk som en plats för småskaligt företagande, konst- och kulturproduktion, levande kulturarv, forskning och innovation samt besöksupplevelser".

Styrelseordförande är Vera Telemo från Fengersfors.

– Föreningen riktar sig till aktörer som är intresserade av utvecklingen av Fengersfors bruksområde. Initiativet togs från början av medlemmar i Not Quite, som är en ekonomisk förening. Den nya föreningen bildades för att bredda verksamheten, säger Vera Telemo.

Flera företag

Det finns andra företagare som håller till på bruksområdet, som inte är medlemmar av Not Quite. Exempelvis fiskodlingen, flera snickare och ett bryggeri.

Processen har pågått sedan 2018, då det stod klart att de nuvarande ägarna vill sälja Fengersfors bruk. Under 2019 tog planerna mer fast form, när kulturkooperativet Not Quite antog en utvecklingsplan för hur ett eventuellt övertagande skulle kunna gå till.

I februari 2020 beviljade länsstyrelsen 1,1 miljoner kronor i medfinansiering av det nya projektet ”Den nya bruksorten” och arbetet blev än mer konkret. Projektledare blev arkitekt Ylva Frid.

Vera Telemo från Fengersfors är styrelseordförande för den ekonomiska föreningen Kontinuerliga Kokaren.
Vera Telemo från Fengersfors är styrelseordförande för den ekonomiska föreningen Kontinuerliga Kokaren. Foto: Mattias Modéen

Nu kan inte Not Quite ro det här i hamn på egen hand. Kapital behövs och kapital är något som Not Quite inte har.

Planer fanns på att bilda ett aktiebolag. Nu blir det istället en ekonomisk förening. Tanken är att vinstutdelning ska vara begränsad och överskottet ska återinvesteras. Meningen är att föreningen så småningom ska ta över fastigheten.

Ekonomiska föreningen Kontinuerliga Kokaren består av aktörer som både vill verka på bruksområdet och vara en del av ägandet. Förutom Not Quite ingår i dagsläget till exempel klädföretaget Kneg, träförädlingsföretaget Woup, Brukets godaste bageri, Brukets färg, samt ett antal enskilda näringsidkare.

Förhandlingar pågår

Ett köp av fastigheten verkar dock inte nära förestående, när man pratar med styrelseordförande Vera Telemo och projektets ledare, Ylva Frid.

– Det pågår förhandlingar och nya bud kom nyligen från ägarna. Vi återkommer när vi har mer att berätta. Men oavsett om det blir köp eller inte, så kommer den ekonomiska föreningen att arbeta för en utveckling av bruksområdet i Fengersfors, säger Ylva Frid.

Den totala projektkostnaden är beräknad till 4,5 miljoner kronor och det treåriga projektet ska vara avslutat sista december 2022. Ursprungligen var planen att ett köp skulle gå igenom under 2020, alltså förra året. Men av olika anledning har den delen av projektet bromsats.

Parterna avvaktar

Den största anledningen är den giftundersökning som görs i marken kring bruksområdet och Knarrbyån.

– Just nu avvaktar alla parter, säger Ylva Frid.

Vad händer härnäst?

– Vi fortsätter med det vi kan göra för att förbättra förutsättningarna för att driva verksamhet på området. Det finns mycket att göra, säger Ylva Frid.

Är de pågående markundersökningarna efter gift något som oroar?

– Vi har låtit en expert titta på utredningarna som gjorts hittills och utifrån vad vi tagit del av så låter det inte speciellt oroande vad gäller själva bruksområdet. Då är det nog en större utmaningen för oss med den asbest som finns inne i lokalerna, säger Ylva Frid och lägger till:

– Det finns förstås en liten risk, men det är en risk vi kan hantera. En fördel är ju att vi nu kan kostnadshantera från start.

Namnet Kontinuerliga Kokaren, då?

Jo, det anknyter förstås till brukets historia. Fengersfors bruk var en gång i tiden, 1950, först i världen med att installera en kontinuerlig massakokare, som är till övervägande del baserade på sulfatprocessen.

Artikeltaggar

FengersforsFengersfors brukNäringslivNot Quite

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.