Hoppa till huvudinnehållet

Frida Gråsjö vill berätta om livsval med lyckliga slut

Publicerad:
Frida Gråsjö fortsätter att befolka sin fiktiva dalsländska stad med kvinnor som ställs inför livsval. Nyligen släpptes ”Argbiggornas antikvariat” den andra boken i hennes feelgoodserie om släkten Blom i Rosnäs. Foto: Helena Christersdotter

I våras kom ”Bed and breakfast för lata brudpar”, den första boken i Frida Gråsjös feelgoodserie om släkten Blom i den fiktiva dalsländska staden Rosnäs. En av inspirationskällorna är Åmål, där författaren själv hade sin uppväxt. Den 12 augusti släpptes bok nummer två, ”Argbiggornas antikvariat”.

– Den här gången är det karaktären Beas faster Agatha och hennes livsval som är i centrum, säger Frida Gråsjö.

Frida Gråsjö är uppväxt i Åmål. Hon bor numera i Karlstad, men har sommarstuga vid Laxsjön i Dalsland. Till yrket är hon jurist och hon arbetar på universitets avdelning för verksamhetsstöd. Men sedan debutboken ”Top ten-listan” kom ut 2019 kan hon även kalla sig författare.

– När jag började skriva 2017 handlade mycket om att våga och om vad andra skulle tycka. Nu handlar det mer om vad jag själv vill berätta, säger Frida Gråsjö.

Hon är just nu i full gång med sin andra romanserie i feelgoodgenren. Den utspelar sig i en fiktiv dalsländsk stad och kretsar kring olika karaktärer i släkten Blom och deras livsval. Första boken ”Bed and breakfast för lata brudpar” kom ut i våras och den 12 augusti släpptes ”Argbiggornas antikvariat”.

– Staden Rosnäs i böckerna är större än Åmål, men mindre än Karlstad och inspiration till miljöer har jag hämtat från båda städerna. För handlingens skull har jag placerat både domstol och universitet i Rosnäs, säger Frida Gråsjö.

Hon tycker att skrivandet är en härlig hobby och ett sätt att koppla av och bearbeta saker. Delar av verkliga händelser, som ”stadshusaffären” i Karlstad, kan ibland ge inspiration till en tråd i hennes böcker, men sen hittar hon på och spetsar till.

– Att få fortsätta fantisera och leka även som vuxen är en förmån. Det är väldigt roligt och kreativt att få hitta på en familj och en hel stad, säger Frida Gråsjö.

Huvudpersonen i den första boken var Bea Blom och i ”Argbiggornas antikvariat” är det hennes faster Agatha som är i fokus. Hon har passerat femtioårsstrecket och har ett ganska bra och vanligt liv, men tycker att livet har runnit ifrån henne. Det hon har är sitt kära antikvariat och sin älskade hund. När huset bredvid antikvariatet säljs öppnas plötsligt nya möjligheter för henne, men också en del svåra val.

– Alla mina böcker handlar på ett sätt om personer och deras livsval. Dels om vilka val de redan har gjort och dels om att det inte är för sent för nya val i livet, säger Frida Gråsjö.

Hon tycker att hennes böcker ibland kan handla om att hitta lyckan där man är och se det fina i det. Detta är en aspekt som inte är helt ovanlig i en feelgoodroman. Andra komponenter är mysiga miljöer och härliga karaktärer som det ska gå lite uppåt och neråt för under resans gång. Men det måste sluta lyckligt.

– Annars är det ingen feelgood. Jag gillar det lite lättsamma och mysiga där man kan drömma sig bort från allt tungt som händer i världen, men att det ändå kan finnas ett inspirerande budskap, säger Frida Gråsjö.

I Rosnässerien har boktitlar och namn på karaktärer getts efter ett ABC-tema. Men boken om Bea blev klar före ”Argbiggornas antikvariat” så den fick komma ut först i alla fall. I april 2022 är planen att ”Champagnekorkar och cateringkaos” med Bea Bloms tvillingsyster Cilla i huvudrollen ska släppas. Eventuellt har de som älskar feelgoodromaner även böcker på temat D och E att se fram emot senare.

– Jag har alltid haft lätt för att skriva och har läst jättemycket. Det jag saknat tidigare är en historia att berätta. Men nu har jag nog fyra synopsis till nya böcker som jag räknar med att skriva, säger Frida Gråsjö.

Frida Gråsjö medverkade på årets Bokdagar i Dalsland. Tillsammans med Tove Meyer, Petronella Simonsbacka och Daniel Sjölin deltog hon i ett scensamtal om att skriva feelgood och om att skriva direkt för ljudbok.
Frida Gråsjö medverkade på årets Bokdagar i Dalsland. Tillsammans med Tove Meyer, Petronella Simonsbacka och Daniel Sjölin deltog hon i ett scensamtal om att skriva feelgood och om att skriva direkt för ljudbok. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålBöckerFörfattareFrida GråsjöKarlstadLitteraturSkrivande

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.