Hoppa till huvudinnehållet

Namnsdag: Lenas pappa var så glad att det blev en tös

Publicerad:
Lena Stångberg har namnsdag den 18 augusti.
Lena Stångberg har namnsdag den 18 augusti. Foto: Mimmi Storm

En av drygt 83000 kvinnor i Sverige som kan fira sin namnsdag på onsdag är Åmålsbon Lena Stångberg. Hon föddes i Örebro och det var hennes far, Edvin, som ville att hon skulle heta Lena. Och så fick det bli.

– Pappa blev så glad att det blev en tös, berättar Lena Stångberg. Min moster hade precis fått en pojke och även några andra släktingar hade nyligen fått pojkar så pappa tyckte att det var roligt att det blev en flicka. Han kallade mig för ”Lenadulla”.

Lena Stångbergs föräldrar, Karin och Edvin Gustavsson, hade flyttat till Örebro från Fengersfors för att Lenas äldre bror kommit in på en dövstumskola där och de ville inte att han skulle bo själv på internat. Därför föddes Lena i Örebro. Men familjen flyttade senare tillbaka till Fengersfors igen.

Liten handväska

– På den tiden, när jag föddes, fick ju inte papporna vara med på BB, säger Lena Stångberg. Men när pappa kom och hälsade på då hade han köpt med sig en present till mig – en liten handväska!

Lena Stångberg är ju inte ensam om att ha namnsdag på onsdag. Det lär finnas över 80 000 med namnet Lena i Sverige. Ett namn som var mycket populärt på 1950-, 60- och 70-talen. I dag delar Lena namnsdag med Ellen i almanackan.

Firar du namnsdagar?

– Nä, eller jo, det gör jag ju, säger hon. Jag försöker hålla koll på namnen i almanackan och skicka grattishälsningar. Och så minns jag när jag var liten att Lennart Hyland hade något som han kallade för ”karusellnamnsdagen” på tv. Då fick man en egen namnsdag.

Bröt benet

I vanliga fall brukar namnsdagsfiraren Lena Spångberg vara aktiv med bland annat fiske och svampplockning så här års, men sedan ett halvår tillbaka har hon varit tvingad att ta det lite försiktigt.

– Jag bröt av fotleden och skenbenet på nyår, berättar hon. Jag har haft ett gipsat ben och det är inte riktigt bra ännu. Jag går på sjukgymnastik, men att fiska och att hoppa i och ur båtar och sånt får jag vänta med.

Stickar sockor

Under konvalescensen har Lena hittat tillbaka till stickningen. Hon fann ett par raggsockar, som aldrig blivit färdigstickade, stickade klart dem och nu har det faktiskt blivit 23 par sockar till av bara farten. I övrigt står boulespel samt engagemang som ”kompis” inom LSS på schemat.

Fiske är ett stort intresse för Lena Stångberg. Hon har i många år suttit i invägningen på Fiskehäljas metartävling. Här, 2010, tillsammans med Sven-Erik Holmberg och Sven Bäckström.
Fiske är ett stort intresse för Lena Stångberg. Hon har i många år suttit i invägningen på Fiskehäljas metartävling. Här, 2010, tillsammans med Sven-Erik Holmberg och Sven Bäckström. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

ÅmålFamiljÖrebro

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.