Hoppa till huvudinnehållet

Det svänger om landsbygdsveckan – extra många evenemang i år

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Anders Hansson, studieförbundet Vuxenskolan, Stina Bäckström, Ånimskogs bygdegårdsförening, Åsa Bodmark, frivilligsamordnare i Åmåls kommun, Lena Karlsson, kontaktperson Tydje byalag och Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare i Åmåls kommun sitter alla med i arrangörsgruppen för landsbygdsveckan.
Anders Hansson, studieförbundet Vuxenskolan, Stina Bäckström, Ånimskogs bygdegårdsförening, Åsa Bodmark, frivilligsamordnare i Åmåls kommun, Lena Karlsson, kontaktperson Tydje byalag och Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare i Åmåls kommun sitter alla med i arrangörsgruppen för landsbygdsveckan. Foto: Fredrik Tacacho

Till helgen drar den fjärde upplagan av landsbygdsveckan igång i Åmåls kommun. I år med fler musikaliska inslag än tidigare år.

– Vi uppmanar folk att packa fikakorgen och ge sig ut på landsbygden, säger Ulrika Abrahamsson i arrangörsgruppen.

Med start på lördag och en dryg vecka framåt arrangeras en rad evenemang på landsbygden runt om i kommunen.

– Nu känner de flesta till landsbygdsveckan, men den utvecklas hela tiden, säger Åsa Bodmark i arrangörsgruppen.

Veckan har bidragit till att staden och landsbygden har närmat sig varandra, menar Stina Bäckström, från Ånimskog, som också sitter med i arrangörsgruppen.

– Vi har fått en närmare koppling till Åmål och kommunen genom det här, säger hon.

Shopping, konst, motion, historia, friluftsliv och musik. Det digra programmet erbjuder en bra bredd på aktiviteter för alla åldrar. En del av programpunkterna är stående, landsbygdsvecka eller inte, medan andra är specifika för just den här veckan.

– Det engagemang i ideella föreningar som finns ute på landsbygden ska man inte underskatta, det är starkt, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare i Åmåls kommun och med i arrangörsgruppen för landsbygdsveckan.

Anders Hansson, Åsa Bodmark, Märta Björn, Monica Lindstrand, Eva Fabbe, Krystyna Gustavsson, Stina Bäckström och Ulrika Abrahamsson vid en tidigare planeringsträff vid Tössestugan.
Anders Hansson, Åsa Bodmark, Märta Björn, Monica Lindstrand, Eva Fabbe, Krystyna Gustavsson, Stina Bäckström och Ulrika Abrahamsson vid en tidigare planeringsträff vid Tössestugan. Foto: Privat

I år har musikinslagen fått ett större utrymme i programmet. Bland annat uppträder barnvänliga Breddbandet i Tössestugan, Dennis Bromander och Gunnar Källström vid Tollebols kvarn, Caisa Svanström på hembygdsgården i Ånimskog och DNA and the cellarboys i Fengersfors. Även Ronjakören, under ledning av Elin Andreasson, kommer att sjunga, i samband med en guidad vandring i Ronjaland ledd av Roy Andreasson.

En annan nyhet under landsbygdsveckan är att Vänervåg kommer att köra ett par turer ut till Tössebäckens skärgård.

Nytt för i år är också att ett antal kommunala tjänstemän från näringslivs- kommunikations- samt samhällsbyggnadsenheten att vara ute och diskutera näringslivsfrågor och kommunens översiktsplan.

Programmet innehåller även en hel del favoriter i repris. I Tydje bjuder exempelvis Harrieth Pederson in till sin prunkande trädgård på Östra Sjögar, även i år.

– Trots ostadigt väder den dagen hade hon ett 80-tal besökare så det kör vi i år igen, säger Lena Karlsson, kontaktperson för Tydje byalag.

I Tydje kommer det även finnas möjlighet att gå en kulturvandring, med Tydje bygdegård som utgångspunkt.

Vill man förkovra sig i lokalhistoria finns det fler tillfällen under veckan. På Storön kommer föreningen Öfolket att guida och berätta om Storöns historia. I Edsleskog finns Gerhard Jansson på plats för att berätta om de arkeologiska utgrävningarna av den gamla medeltida katedralen.

För den rastlöse finns det möjlighet att följa med på en vandring vid Ängebytjärnet eller testa på kajak och sup (stand up paddleboarding) vid Rolfskärrs stugby.

Liksom förra året är programmet coronaanpassat. Merparten av aktiviteterna sker utomhus eller i rymliga lokaler med goda möjligheter att hålla avstånd.

Artikeltaggar

EdsleskogFengersforsLandsbygdsveckanSamhälleTollebolTydjeUlrika AbrahamssonÅmåls kommunÅnimskogÅsa Bodmark

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.