Hoppa till huvudinnehållet

Inget beslut om pengar för rutschkanan – renoveringen försenas

Publicerad:
Renoveringen av simhallen i Åmål kommer att försenas, sedan beslutet om finansiering av renoveringen skickats tillbaka till kommunstyrelsen.
Renoveringen av simhallen i Åmål kommer att försenas, sedan beslutet om finansiering av renoveringen skickats tillbaka till kommunstyrelsen. Foto: Ina Sollander

Det blev inget beslut om pengarna till den omtalade rutschkanan i simhallen, när kommunfullmäktige i Åmål sammanträdde.

Till slut höll den politiska majoriteten med om att oppositionens krav på en redovisning av orsakerna till fördyringen inte uppfyllts som utlovats och frågan skickades tillbaka till kommunstyrelsen.

Främsta syftet med det extrainsatta kommunfullmäktigesammanträdet på tisdagseftermiddagen var att frågan om finansieringen av en redan beslutad renovering av Åmåls simhall, skulle klubbas igenom så fort som möjligt. Detta för att orsaka så lite störning som möjligt på verksamheten nästa säsong.

Renoveringsarbetet beräknas ta 14 månader.

Frågan togs upp för beslut som första riktiga punkt på dagordningen vid sammanträdet i Karlbergsaulan. Och debatten blev lång.

Oppositionen var kritisk. Genomgående för debatten var att motståndet gällde den specifika elvamiljonerkronorssatsningen på en häftig rutschkana, inte själva renoveringen i sig.

Inför debatten föredrog teknik- och fritidsförvaltningens chef Helen Halvardsson och fritidschefen Viktor Weiberg ärendet för fullmäktigeledamöterna.

Weiberg framhöll att satsningen på rutschkanan var tänkt som ett sätt att locka fler ungdomar till simhallen. Och därmed familjer som annars väljer andra resmål för sitt bad, som Karlstad och Trollhättan.

– Vi är bra på små barn, unga vuxna, vuxna och äldre, men vi har en lucka när det gäller ungdomarna, säger Viktor Weiberg.

Mer än det smakar

Det mesta av kritiken i fullmäktigedebatten gick ut på att rutschkanan kostar mer än den smakar: Att grundtanken är bra, att satsningar måste göras för att locka besökare och inflyttare till Åmål, men att en rutschkana i simhallen kanske inte är den satsning som ger mest utväxling för pengarna.

– Det får vara nog. Nånstans går gränsen för vad vi ska kunna erbjuda i simhallen för att vara attraktiva, sa till exempel Christer Törnell (KD).

Tomas Lindström (TL) var också kritisk mot att beslutet om finansieringen av renoveringen överhuvudtaget skulle tas i fullmäktige, när beslut i övrigt redan tagits i kommunstyrelsen. Och på den kritiken fick han med sig centerpartisten Lars-Olof Ottosson (C).

Karlsson (S) först ut

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) var först ut på talarlistan. Han yrkade förstås bifall till kommunstyrelsens förslag och framhöll värdet av en satsning på simhallen.

Han menade att debatten om rutschkanan blivit lite snedvriden.

– Som debatten låtit så låter det som om vi har en säck med pengar att ösa ur. Det här handlar om ett hyresavtal mellan teknik- och fritidsförvaltningen och Åkab, det är en investering som Åkab gör. Pengarna finns inte att fördela på det sättet, sa Karlsson, som menar att renoveringen är nödvändig och att det också handlar om en investering för framtiden.

– I det långa loppet tror vi att det här är en bra investering för Åmål och dess verksamhet. Vad gäller finansieringen så kommer den att lyftas fram under kommande budgetarbete.

Ottossons krav

Lars-Olof Ottosson (C) hade i kommunstyrelsen den 30 juni fått igenom ett krav på en ekonomisk redovisning av varför renoveringskalkylen ökat från 12–18 miljoner kronor i december 2002 till 32 miljoner kronor fyra månader senare – detta exklusive rutschkanan och gymdelen där MCD huserar.

Men inget av det fanns med i beslutsunderlaget till tisdagens fullmäktigemöte.

– Jag ville ha en ekonomisk redovisning till detta möte, om varför det blivit så mycket dyrare. Men det har jag inte fått. Därför yrkar jag på återremiss, så att kommunstyrelsen kan se till att uppdraget blir utfört, precis som kommunstyrelsen beslutat, sa Ottosson i debatten.

En efter en gick oppositionspolitiker upp i talarstolen och biföll Ottossons förslag om återremiss, just av den anledningen. Och kritiken mot majoriteten var stundtals vass.

Oppositionen reserverade sig också mot rutschkanan i kommunstyrelsen, däremot inte mot renoveringen i övrigt.

Ekonomi och kalkyler

Michael Karlsson (M) kritiserade majoriteten i ganska kraftiga ordalag:

– Vi måste prata om ekonomi, vi måste prata om kostnader och vi måste prata om alternativkostnader. Ekonomi, framförhållning, kalkyler... Det finns inte hos majoriteten. Det är jättelätt att låna pengar – det är senare det börjar krångla till sig. Vi har redan de högsta skatterna i Sverige. Och så ska vi locka hit mer folk...

Peter Olsson (V) nämnde knappt rutschkanan i sitt inlägg:

– Det handlar ju om att utveckla ett område som redan är riktigt bra. Det är riktigt kul att vi är överens om de stora tagen, sa Olsson i ett kort anförande.

Vill ha elbuss

Flera av ledamöterna från oppositionen uttryckte sin förvåning över att majoriteten inte tagit intryck av den massiva kritik mot förslaget, som bland annat framkommit på insändarplats i PD. Oppositionsföreträdaren Michael Karlsson (M) kritiserade kommunalrådet för att han inte alls svarat på kritiken i tidningen och efterlyste honom i debatten.

Tomas Lindström (TL) svarade för ett något annorlunda inlägg:

– Elva miljoner kunde vi satsat på elbussar istället. Jag tror garanterat att det kommit mer folk till Åmål om vi haft en giftfri buss istället för den vi har nu, sa Lindström som kallade beslutet om rutschkanan för valfläsk.

Ove Kaye (SD) jämförde majoriteten med en gås, som vattnet bara rinner av:

– Det har varit en fruktansvärd insändarstorm i PD och oppositionen har varit kraftigt emot rutschkanan. Jag hade hoppats nu att majoriteten hade lyft ur rutschkanan ur renoveringsförslaget, på det sätt som Sverigedemokraterna yrkade i kommunstyrelsen. Men det var ju att hoppas på för mycket.

Mötet ajournerades

Efter att ha hört den massiva kritiken från oppositionen om den uteblivna ekonomiska redovisningen, föreslog kommunfullmäktiges ordförande Lotta Robertsson Harén (MP) att mötet skulle ajourneras, för att se om hon snabbt kunde få fram uppgifter som skulle kunna tillfredsställa de önskemål som oppositionen fört fram under debatten.

Nu gick inte det, meddelade hon efter pausen, och då begärde kommunalrådet Michael Karlsson (S) ordet igen och fick gå upp i talarstolen. Nu stödde även han yrkandet om återremiss till kommunstyrelsen

– Med respekt för ärendets komplexitet och att det finns olika syn på hur siffrorna har redovisats, så bifaller vi återremissyrkandet i sin helhet, sa Karlsson.

Enhälligt ja

Efter majoritetens svängning i frågan blev det så småningom ett enhälligt ja till att återremittera ärendet till kommunstyrelsen.

Därmed kommer starten av renoveringen av simhallen att dröja ytterligare närmare två månader.

”Ett maktmissbruk”

Efter kommunalrådets besked från talarstolen kritiserade centerpartisten Kjell Kaså hela förfarandet:

– Anmärkningsvärt att man helt enkelt har struntat i det som beslutades i kommunstyrelsen. Det finns inte ett enda skäl att, som kommunstyrelsen gjorde, avslå ett sånt yrkande. Det finns bara ett skäl som jag kan se, att yrkandet kom från oppositionen. Jag tycker att det här är ett politiskt maktmissbruk som vi sett tidigare från majoriteten, sa Kjell Kaså (C).

Artikeltaggar

ÅmålChrister TörnellFritid och livsstilKommunfullmäktigeLars-Olof OttossonMichael KarlssonMichael KarlssonPolitikSimhallTeknik- och fritidsförvaltningenTomas Lindström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.