Hoppa till huvudinnehållet

Tösse gamla kyrka såld till privatperson

Publicerad:
Tösse gamla kyrka har fått en ny ägare.
Tösse gamla kyrka har fått en ny ägare. Foto: Elinor Thuresson

Åmåls församling har efter mycket uppståndelse, men få konkreta bud funnit en köpare till Tösse gamla kyrka – en privatperson.

– Eller så var det han som hittade oss, säger Sune Fransson, fastighetsingenjör i Karlstad stift.

Försäljningen av Tösse gamla kyrka blev omskriven och omtalad långt utanför Dalsland när Åmåls församling offentliggjorde sin plan sommaren 2019. Det tillhör inte vanligheterna att ett byggnadsverk från tidig medeltid annonseras ut på köp- och säljsajten Blocket.

Visningarna lockade en hel del intresserade, men budgivningen avslutades först hösten 2020. Vinnaren, katolska kyrkan, drog sig dock, lite överraskande, ur affären.

– De hade vissa krav på förändringar i kyrkorummet om de skulle köpa, men det fungerar inte så. Man måste först presentera en färdig plan som länsstyrelsen kan ta ställning till, säger Sune Fransson, fastighetsingenjör i Karlstads stift.

Från Stockholmstrakten

Tösse gamla kyrka lades därmed ut till försäljning igen och för omkring en månad sedan blev ett ägarbyte klart.

– Vi haffade en köpare till slut. Eller om det var han som hittade oss, säger Sune Fransson.

Köparen är en privatperson, en man i yngre medelåldern från Stockholmstrakten. Fastighetsingenjören har fått intrycket av att köparen både är kyrkligt och historiskt intresserad.

Hade ni några andra seriösa spekulanter?

– Nej, det var bara han som stod kvar.

Den exakta köpesumman har inte Sune Fransson i huvudet, men det landade i trakterna av utgångspriset:

– Vi är nöjda. Man kan inte begära en massa pengar för en gammal kyrka.

Tösse gamla kyrka uppfördes under 1200-talet i sten och ersatte troligen en tidigare träkyrka. Grundstilen är romansk, men den nuvarande formen härrör från en genomgripande ombyggnad på 1700-talet. Bland annat fick kyrkan ett tresidigt kor åt öster och ny fönsterutformning. Tornet som tidigare fanns mitt på långhusets tak revs kort därefter.

År 1812 övergav församlingen kyrkan. Byggnaden blev i stället magasin innan den åter kom i församlingens ägo på 1930-talet.

År 1961, efter ett stort lokalt engagemang, återinvigdes kyrkan som gudstjänstlokal. Kyrkan har dock varit sparsamt använd under lång tid och dekonsekrerades i juni 2019, för att möjliggöra försäljningen.

Katolska kyrkan drog sig ur –Tösse gamla kyrka inte såldKöpare klar till Tösse gamla kyrka – blir kyrka på nyttDrömmar om både konst och yoga i Tösse gamla kyrkaBudgivning inledd på Tösse gamla kyrkaGamla kyrkan i Tösse togs ur brukKolumnen: Stora insatser gjordes för kyrkan

Artikeltaggar

Åmåls församlingBostad och byggenEtik och religionHistoriaKyrkorLokalhistoriaTösse

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.