Hoppa till huvudinnehållet

Ny deckare utspelar sig i Dalsland: ”Baseras på mina barndomsminnen”

Publicerad:
Kerstin Bergmans nya deckare ”Förgätmigej”, som släpps 2 september, utspelar sig i Dalsland.
Kerstin Bergmans nya deckare ”Förgätmigej”, som släpps 2 september, utspelar sig i Dalsland. Foto: Bokomslag/Andreas Gruvhammar

Dalsland är miljön när ett mysterium kring en tonårsflickas försvinnande ska lösas i Kerstin Bergmans nya pusseldeckare Förgätmigej. Bland annat tar boken läsaren till Åmål, Håverud, Baldersnäs herrgård och Gustavsfors.

– Mycket baseras på mina barndomsminnen från Dalsland, säger författaren.

Det var förra året som deckarälskaren och litteraturvetenskapsdocenten Kerstin Bergman släppte sin debutbok Oskuld och oleander. Nu släpper hon uppföljaren Förgätmigej.

– Första deckaren utspelar sig på Ekerö i Stockholm, men i den nya boken får huvudpersonen åka till Dalsland och besöka de platser som varit betydelsefulla för mig under min uppväxt, säger Kerstin Bergman.

Kerstin Bergman har själv en släktgård i Dalsland, där sommarlovets tio veckor ägnades varje år under barndomen.

– Mycket av miljön kommer jag ihåg från den tiden, men jag har åkt rätt mycket bil i Dalsland de senaste åren. Det är lite av en blandning mellan nytt och gammalt, säger hon.

Katt-och-råtta-lek

Handlingen börjar med att Iris Bure, bokens huvudperson, får ett samtal från sin kusin Ingrid. Systerdottern har försvunnit från släktgården i Åmål. Iris Bure lämnar genast Ekerö för leta efter henne, dock med ett gnagande minne i bakhuvudet – kanske kusinens systerdotter är med om samma obehagliga upplevelse i området som de var med om som unga. Snart förvandlas letandet till en katt-och-råtta-lek i de dalsländska skogarna.

– Letandet börjar i Håverud. Dalslänningarna kommer att känna igen sig på jättemånga platser. Jag har bara gjort små, små ändringar för berättelsens skull, säger Kerstin Bergman.

Hur är Iris Bure?

– Iris är en ganska vanlig amatördetektiv, jag skriver ju rätt snälla deckare som innehåller många klurigheter. Hon är i 50-årsåldern, är ganska trygg i livet och äter ostbågar till middag om hon vill. Jag låter henne låna lite av min egen bakgrund, men har stuvat om lite förstås.

Utöver att vara en pusseldeckare ger boken en känsla av äventyr och spänning, och desto mindre polisutredningar, menar Kerstin Bergman.

Författarkväll i Håbol

I samband med boksläppet den 2 september gästar Kerstin Bergman Dalsland, bland annat för en författarkväll, som anordnas av Bokdagar i Dalsland i samarbete med Southside Stories förlag, i Ordenshuset i Håbol. Dessutom kommer hon att signera boken i Bengtsfors bokhandel och Åmåls bokhandel.

Artikeltaggar

ÄventyrDalslandDeckareFörfattareLitteratur

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.