Hoppa till huvudinnehållet

Trestegsraket med musik och konst startar på Fengersfors bruk

Publicerad:
Indiepunkbandet Katthem från Göteborg är en av fyra scenakter som gästar Fengersfors på lördag.
Indiepunkbandet Katthem från Göteborg är en av fyra scenakter som gästar Fengersfors på lördag. Foto: Greta María Ásgeirsdóttir

Även om högsäsongen är över så fortsätter Not Quite att bubbla av kulturliv. Under hösten anordnas en serie spännande kulturfestivaler i miniformat på Fengersfors bruk med start på lördag.

Litauen, Frankrike, Belgien, Malmö och Göteborg, det är den geografiska spridningen i startuppställningen för lördagens begivenheter. Satsningen är ett samarbete mellan förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götaland, musikpromotorn Koloni och kulturkooperativet Not Quite.

Den första konsert- och konstkvällen av totalt tre som ovanstående arrangörer under hösten bjuder in till i Fengersfors toppas av den fransk-litauisk-belgiska trion Metrope. Då handlar det om folkmusik sammanvävd med ambienta element.

Lördagens mest internationella inslag är gruppen Metrope vars medlemmar kommer från Litauen, Frankrike och Belgien.
Lördagens mest internationella inslag är gruppen Metrope vars medlemmar kommer från Litauen, Frankrike och Belgien. Foto: Felipe Pipi

Konstellationen släppte i våras albumet ”Salo” där de bland andra gästas av de isländska artisterna Kjartan Sveinsson och Gyda Valtisdottir, kända från grupperna Sigur Rós respektive Múm. Rent musikaliskt har skivan bland annat beskrivits på följande sätt:

”Naturen och skogens brus skapar tillsammans med elektronik och traditionella instrument som bansuri och kankles en organisk biosfär av ljud.”

Från Malmö ansluter den svensk-belgiska skuggspelskonstnären Oona Libens, som uppträtt på Not Quite tidigare. Den här gången ger hon teater med människokroppen som tema. På scenen står en stor och ömtålig maskin full av diverse analoga projektorer, hemmabyggda lampor och intrikata objekt. Inuti apparatkroppen rör sig två människor.

Många genrer

Den Göteborgsbaserade fransmannen Frank Garcia, alias Sheik Anorak, är premiärkvällens mest svårstämplade bokning. Han rör sig över ett stort musikaliskt fält som spänner från minimal techno och krautrock till indiepop och noice.

Sheik Anorak har flera plattor i bagaget, för dem som vill bekanta sig med hans musik på förhand.

Lördagens fjärde och sista akt är indiepunkbandet Katthem, även det från Göteborg. Distade gitarrer och popmelodier med influenser av western, jazz och stonerrock ingår i deras musikaliska verktygslåda.

Förra året släppte Katthem sitt debutalbum, ”Vackra lögnerskor”, som uppmärksammades av bland andra Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten och SVT:s musiknestor Per Sinding Larsen. Albumet sägs skildra olika skurkar som mördar sina svekfulla älskare, flyr slagfältet och lajvar mediemän i ”Nyhetsmorgon”.

Konserterna hålls i Oceanhallen på Fengersfors bruk, medan skuggteatern ges i Folkets hus.

Artikeltaggar

FengersforsFengersfors brukMusikNot QuiteTeater

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.