Hoppa till huvudinnehållet

Fartkameror på plats i Guttane och Tveta

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Två av fartkamerorna på E45 har monterats vid avfarten till köpcentrat i Guttane.
Två av fartkamerorna på E45 har monterats vid avfarten till köpcentrat i Guttane. Foto: Cecilia Snöbohm

Nu är de plats – fartkamerorna som ska få bilisterna att sänka hastigheten när de passerar korsningarna i Guttane och Tveta.

Fyra nya fartkameror har under veckan monterats på E45 söder om Säffle, två i Guttane och två i Tveta. På båda platserna är hastigheten sänkt från 100 till 70.

– Syftet med kamerorna är inte att ta fast de som kör för fort, utan att se till att människor inte dödas eller skadas i trafiken. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

I Tvetakorset är hastigheten begränsad till 70 kilometer i timmen en kort sträcka och där är det svårt att få bilister att sakta in. Polisen brukar regelbundet stå där och göra fartkontroller med radar och många fartsyndare har där blivit av med både tusenlappar och körkort.

Trafikverkets syfte med fartkameror är inte att sätta fast fartsyndare utan att sänka farterna och därmed rädda liv.
Trafikverkets syfte med fartkameror är inte att sätta fast fartsyndare utan att sänka farterna och därmed rädda liv. Foto: Cecilia Snöbohm

Vid Guttane och infarten till köpcentrat blir det också 70 kilometer i timmen. Korsningen har varit olycksdrabbat och det inträffade en olycka så sent som i torsdags.

Kamera och radar

Kamerorna kommer att innehålla både kamera och radar och kommer att skyltas och vara väl synliga. Fartkamerorna är direktkopplade till polisen, men bara de som kör för fort fotograferas.

I dagsläget finns ungefär 2100 trafiksäkerhetskameror längs de statliga vägarna i Sverige. De räddar cirka 20 liv per år, uppger Trafikverket.

– Trafiksäkerhetskamerorna är placerade där de gör mest nytta. Kamerorna är placerade för att sänka hastigheten och rädda liv på de vägar där hastigheterna är höga och risken för olyckor är stor, påpekar myndigheten.

Mätningar visar också att det fungerar väl, trafikanterna väljer att sänka hastigheten när man kör på en väg med trafiksäkerhetskameror.

Fartkameror sätts upp utanför Säffle

Artikeltaggar

FortkörningGuttaneNyheterSäffleTrafikTransportTveta

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.