Flera hundra personer tog del av Lanthandelns dag i Fengersfors i lördags. Programmet var späckat, bland annat uppmärksammades ortens nyfödda.
Butiksmedarbetarna Maya Saarinen och Debs Lyon arbetade hårt för att hinna laga tillräckligt många rulltårtsbakelser. På med jordgubbssylt och vispgrädde och ut till fikasugna kunder.
– Jag har inte hunnit ta del av några programpunkter, bara kikat lite snabbt, säger Maya Saarinen.
Chefen själv, Anders Sandén, hoppade in bakom kassan, där trycket långa stunder var riktigt hårt under lördagens festligheter.
– Det har varit fantastiskt. Mycket folk och god stämning. Jag tror många har längtat efter något sådant här under pandemin, säger Anders Sandén.
Så det blir fler Lanthandelns dag framöver?
– Det hoppas jag verkligen.
Med anledning av pandemin har flera traditionella festligheter varit tvungna att ställas in i Fengersfors under året. Vissa inslag från dessa evenemang hade därför flyttats till lördagen, exempelvis utdelningen av bygdesmycket till ortens nyfödda. Sex av totalt sju barn tog emot smyckena personligen.
Dessförinnan bjöds publiken på allt från levande musik med DNA & The Cellarboys till diverse matnyttiga presentationer.
Festområdet ramades även in av ett tiotal utställningsbord med loppisfynd, hantverk och lokalproducerad mat.
– Det har varit en fantastiskt trevlig dag, säger David Ekelund, från Fengersfors-Fröskogs utvecklingsråd, som både agerade konferencier och grönsakssäljare.
Grödorna har han odlat själv, en ganska ny men växande affärssysselsättning. Bland de fasta kunderna finns exempelvis bistron på Not Quite.
– Man kan säga att det handlar om självförsörjning med ett överskott. Vilken omfattning odlingen får, beror lite på hur mycket tid som finns, men jag funderar lite på att införa ett slags prenumerationssystem inför kommande år, säger David Ekelund.
På andra sidan av festplatsen stod formgivaren Lars Baltsar Jonsson och sålde vindruvor han odlar på bruksområdet. Busken, det är bara en, täcker numera större delen av gaveln på Not Quites snickeri.
– Jag planterade den när jag kom hit för 20 år sedan, säger Lars Baltsar Jonsson, som själv brukar göra juice av frukten.
Många förknippar sannolikt Jonsson med de klätterbjörnar han producerar på Fengersfors bruk, men under Lanthandelns dag visade han i stället upp en nyskapad kollektion med utemöbler. Borden och stolarna är inspirerade av solrosor.
Samma formgivare står även bakom de dekorativa svamparna som kröner lanthandelns fasad framtill. Under våren hängde träblommor på samma plats.
– Jag har någonting på gång till vintern också, men det får bli en överraskning, säger Lars Baltsar Jonsson.
Lite hemlighetsfull är också lanthandlaren Anders Sandén om sina utvecklingsplaner. Vad det nu blir är målet att vara klar före jul.
Förändringarna har duggat tätt sedan Åmåls före kommundirektör tog över verksamheten i november 2020. Sortimentet är nu mer än dubbelt så stort som före.
Har du hunnit bli varm i kläderna?
– Det vet jag inte om man kan säga. Man lär sig nya saker hela tiden. Men vi har jobbat hårt och har haft en fantastiskt bra sommar, sett till omsättning, säger Anders Sandén.
Vad betyder Lanthandelns dag?
– Den är jätteviktig för oss, på så vis att folk får möjlighet att upptäcka oss på nytt.
Delad glädje för Årets fengersforsare – mångårigt ideellt arbete belönades