Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Man mättes i Tössebäcken

Publicerad:
Sune Tholin krönika
Sune Tholin krönika

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Predator Tour är olustig företeelse som drabbat Åmål. Ett gäng s.k. sportfiskare störtar runt i Europa i sina snabba bilar. Med ännu snabbare båtar på släp.

En predator avser normalt djur som dödar ett annat för att få föda. Fiskepredatorer krokar bara sitt byte, mäter och släpper tillbaks. Ingen skada på fisken. Säger man.

Första tävlingsdagen i Åmål fångades 1,1 kilometer gädda. Det är så fångsten mäts. Förstapriset i Åmål var på hundratusen kronor.

Åmålsviken blev en farlig plats när starterna gick och de tävlande drog på för fullt för att komma till bra fångstplatser. Men ansvarige Andy van Assema var på plats med sin jetski och förhindrade olyckor.

Ibland vill man vända på kuttingen. Se saken ur ett annat perspektiv. Och som ett märkligt sammanträffande gick i dagarna i dessa trakter även Humanfänget. Denna spalt fick som enda utomstående möjlighet att rapportera inifrån tävlingen.

Gäddor från hela Europa samlades nära Tössebäckens hamn. Flest var Vänergäddorna, men även deltagare från Ladoga och skotska Loch Lomond. Det handlade om att fånga så många meter människa som möjligt. Men bara kroka och mäta.

Fångstsättet var raffinerat och skrämmande förstår man av vad en Tössebo berättar. Händelsen var så ruggig att denne glömt sitt namn.

Den namnlöse hade tagit en båttur i lokala skärgården. Han kopplade av på däcket i solskenet. Började bli lite sugen men hade inget med att spisa. Då kom plötsligt en laxsmörgås flygande in i båten.

– Jag borde ha varit misstänksam, berättar han. Men hungern tog över så jag tog en tugga. Kände ett stick i kinden. Jag var krokad och drogs ner under vattnet.

Han fick panik. Höll på att kvävas. Dödsångest. Minns bara att han mättes av slemmiga figurer. Sen släpptes han tillbaks i båten.

Tävlingen i Tössebäcken avslutades med att gäddorna hängde tillsammans i vassen mellan Storön och Björkön – sedvanliga Gäddhänget. Över ett glas vatten från Kalven och några löjor som tilltugg, sammanfattade Gammelgäddan årets tävling:

– Rekordår. Nästan en halv mil människa. Ingen blev allvarligt skadad. Bara en gäddsax som kom helt fel när kroken skulle dras ur en Tydjebo.

– Men sånt läker. Troligen.

Det talas om Korrejakten nästa år. Krokning med mätning av ekorrsvansar.

Artikeltaggar

Åmåls kommunFiskeKrönikorTössebäcken