Hoppa till huvudinnehållet

Strömavbrott på särskilt boende:”En allvarlig händelse”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
I tre timmar var strömmen borta på Edsgärdets äldreboende. Det elaggregat som finns i källaren var inte inkopplat.
I tre timmar var strömmen borta på Edsgärdets äldreboende. Det elaggregat som finns i källaren var inte inkopplat. Foto: Tommy Löfgren

Under cirka tre timmar var det särskilda boendet Edsgärdet i Dals-Eds kommun utan ström. Inget allvarligt tillbud inträffade, men det blev helt mörkt i lägenheterna, vilket skapade oro. Åtgärder har vidtagits och politikerna vill se över vad som kan förbättras vid liknande händelser.

Det var i mitten av augusti som flera hushåll i Dals-Eds kommun drabbades av ett flera timmar långt strömavbrott. Enligt Vattenfalls uppgifter som Dalslänningen rapporterade om efter händelsen försvann strömmen strax innan klockan 04 på natten och kom åter vid sjusnåret.

Strömavbrottet ska ha drabbat cirka 660 kunder, det särskilda boendet Edsgärdet var en av dem.

”Allvarlig händelse”

– Personligen anser jag att när ett äldreboende är utan ström är det en allvarlig händelse.

Det säger Kenneth Gustavsson (C), ordförande för socialnämnden i Dals-Eds kommun.

Socialnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att redovisa vad som hände vid det aktuella tillfället.

Kenneth Gustavsson (C).
Kenneth Gustavsson (C). Foto: Anna Nyberg

Enligt Kenneth Gustavsson ska det finnas ett elaggregat på Edsgärdet.

– Men det ska inte ha startats vid det aktuella tillfället. Det måste finnas rutiner för hur det ska hanteras. Vi väntar nu på att få en rapport tillbaka för att se om vi kan göra någon åtgärd, säger han.

Åsa Sandblom är enhetschef på det särskilda boendet Edsgärdet. Hon berättar för Dalslänningen att verksamheten hade batteribackup på vissa delar, men inte allt.

– Exempelvis larmen och de automatiska brandlarmen har batteribackup och vi hade även nödbelysning i korridorerna, men i lägenheterna var det helt mörkt, säger hon.

Uppdaterat beredskapsplanen

Efter det aktuella strömavbrottet har verksamheten uppdaterat beredskapsplanen. Bland annat har man kompletterat med laddningsbar samt portabel nödbelysning.

– Vi har säkrat upp för strömavbrott under en kortare tid. Vi har också jobbat med att identifiera brister för om elen försvinner under en längre period. Vi har tittat på vad vi gör om det blir strömavbrott i flera timmar och om det är kallt ute samt hur vi då skulle hantera exempelvis måltidsproduktionen och IT, säger Åsa Sandblom.

Vid det aktuella strömavbrottet inträffade inget allvarligt tillbud.

– Men det blev mer oroligt än vanligt, säger Åsa Sandblom.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunDals-Eds kommunEdEdsgärdetKenneth GustavssonSocialnämnderStrömavbrottVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.