Hoppa till huvudinnehållet

Krögarglädje över lättade coronaregler: "Vi har kämpat sedan i mars förra året”

Publicerad:
Lasse Orava och Elisabeth E Orava driver stadshotellet i Åmål.
Lasse Orava och Elisabeth E Orava driver stadshotellet i Åmål. Foto: Andreas Dagström

Under tisdagen meddelade regeringen tydliga lättnader av coronarestriktionerna från och med 29 september. För restauranger upphör då kravet på sittande servering, liksom regleringar för öppettider och storleken om åtta personer per sällskap.

– Det känns förbaskat skönt, nu ser vi framåt igen, säger Lasse Orava som driver Åmåls stadshotell och Hotell Dalhall.

Några vilda glädjescener à la Carola blev det inte när han mottog beskedet om lättnaderna. Efter ett och ett halvt år med turer fram och tillbaka kring coronarestriktioner är han luttrad och vet att det snabbt kan vända.

– Jag jublade inte så högt som man kanske trodde. Vi är lite försiktiga än så länge, säger han.

Efter de senaste veckornas uppgång i smittspridningen kom beskedet något oväntat, menar han. Men det var alltjämt ett efterlängtat besked efter ett och ett halvt års kämpande i motvind.

– Det är glädjande, äntligen! Vi har väntat och kämpat sedan i mars förra året.

Redan efter sommarens restriktionslättnader började han se ljuset i tunneln.

– Det har börjat släppa, framförallt på hotellsidan. Jag ser många ansikten, som inte varit här på ett par år, som börjar dyka upp igen. Och det kommer att bli fler.

Även Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att arbeta hemifrån tas bort den 29 september. Något som kommer att påverka hotellbeläggningen, menar han.

– Det kommer att bli fler jobbresor igen och konferenser och möten också.

Lasse Orava har jobbat inom besöksnäringen under hela sitt yrkesverksamma liv och beskriver pandemin som den tuffaste resa han gjort.

– Det gäller att försöka se något positivt i det också. Det har varit ett och halvt års kurs i överlevnadsstrategier och i att hålla kostnaderna nere.

För att överleva pandemin tvingades företaget skära ner på personal.

– Nu börjar vi rekrytera igen, så sakteliga.

När coronarestriktionerna lättar ytterligare den 29 september kommer fullvaccinerade att kunna leva i princip som vanligt, meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på tisdagens presskonferens.

Lasse Orava ser fram emot att slippa iträda rollen som coronapolis.

– Man kommer säkert att fortsätta pekpinna lite grann, men man måste inte säga till att gästerna ska sitta ner och hålla sig till sitt bord hela tiden som det varit innan.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls stadshotellCoronavirusetDalhallFolkhälsomyndighetenJohan CarlsonLasse OravaNäringslivSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.