Hoppa till huvudinnehållet

Ibrahim Baylan avgår

Publicerad:
Ibrahim Baylan. Arkivbild.
Ibrahim Baylan. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) avgår, meddelar han i SVT:s Morgonstudion.

Han lämnar sin post i samband med partikongressen i november.

– Jag har bestämt mig för att inte kandidera till nästa riksdagsval. Det är dags att göra någonting annat, säger han till SVT.

Baylan avgår officiellt vid partikongressen samtidigt som statsminister Stefan Löfven lämnar sin post.

På frågan vad som fått honom att fatta beslutet svarar Baylan:

– Jag har varit engagerad väldigt länge. Jag har kandiderat till riksdagen i 25 år, halva mitt liv. Denna sommar kom jag fram till att det kanske är dags att göra något annat, säger 49-åringen.

Han säger också att det inte varit aktuellt att själv kandidera till partiledarposten, och uttalar sitt fulla stöd för Magdalena Andersson.

Ibrahim Baylan har varit näringsminister sedan 2019, men blev minister första gången 2004, då som skolminister i Göran Perssons regering.

2006 blev han riksdagsledamot, och mellan 2008 och 2009 var han ordförande trafikutskottet innan han 2009 tog rollen som partisekreterare i S. Från 2012 till 2014 var han vice ordförande riksdagens utbildningsutskott. 2014 utsågs han återigen till minister, då han blev näringsminister i Stefan Löfvens första regering.

Mellan 2016 och 2019 var han samordnings- och energiminister. Sedan 2019 har han varit näringsminister.

Artikeltaggar

Ibrahim BaylanInrikes/utrikesPolitikPolitikerSVT

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.