Hoppa till huvudinnehållet

Kulturvandrare landsteg på historiska Henriksholm

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
60 personer deltog när friluftsfrämjandet anordnade kulturvandring på Henriksholm i Ånimskog.
60 personer deltog när friluftsfrämjandet anordnade kulturvandring på Henriksholm i Ånimskog.

Det natursköna godset Henriksholm, mitt i sjön Ånimmen, har historiskt sett varit en magnet för både herrskapsfolk och konstnärer. Nyligen gästades ön av Friluftsfrämjandets kulturvandrare.

Friluftsfrämjandet fortsätter sin serie natur- och kulturvandringar, som efter coronakrisens begränsningar nu äntligen kan få ta med lite fler deltagare.

I lördags gick turen till Ånimskog, närmare bestämt Henriksholm, en ö som har så mycket spännande historia att berätta. Redan på 1500-talet tog Gustav Vasas förtrogne undersåte Knut Andersson Lilly sin tillflykt hit efter upprepade plundringar på Vänsbergs gård i Tösse. Här bodde sedan Anderssons släkt i 200 år. Vissa ättlingar titulerades ståthållare över Dalsland medan andra tog plats i rikets råd.

Men Henriksholm har genomgått flera andra epoker också, som järnbrukstiden, då brukspatroner på Forsbacka och Upperud bodde här. Godset ansågs ligga centralt ur deras perspektiv och var dessutom hyfsat skyddad mot plundring på ön ute i sjön Ånimmen.

Även kung Gustav III hade under en tid intresse på ön, som delägare i Dals bergssocietet. Men denna period var väldigt kortvarig och inte så lyckosam.

På herresätet Henriksholm har både brukspatroner och kända kulturprofiler haft sitt uppehälle.
På herresätet Henriksholm har både brukspatroner och kända kulturprofiler haft sitt uppehälle.

Under 1800- och 1900-talen kom andra personer hit och skapade den miljö som många förknippar med benämningen ”lycksalighetens ö”. Författaren Viktor Rydberg kan ha bidragit till benämningen, då han bodde på Henriksholm under en tid. Men mest bidrog Anders Fröding med genom att anlägga fina parker och utflyktsmål på ön.

Familjen Unger bidrog även dom, med att bibehålla den fina miljön på ön under deras tid som ägare. Här har tilläts även Otto Hesselbom bo med fritt uppehälle när han fortfarande hade svårt att livnära sig som konstnär.

Med under Friluftsfrämjandets vandring var bland andra de nuvarande ägarna till Henriksholm, Staffan och Maria Berger, som berättade om sina framtidsplaner. De berömda glashusen på ön har ju blivit en framgång med besökare från hela värden, även om byggnaderna också vållat vissa stridigheter med myndigheterna.

Vandringen på Henriksholm var cirka sex kilometer lång.
Vandringen på Henriksholm var cirka sex kilometer lång.

60 personer tog del av den cirka sex kilometer långa vandringen.

Berit Andrén och Lars-Rune Larsson höll i trådarna med arrangemanget och Leif Nilsson stod för berättandet.

Artikeltaggar

FriluftsfrämjandetFritid och livsstilHenriksholmVandringÅnimskog

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.