Hoppa till huvudinnehållet

Fabriksbyggda hus ska få fart på Näsudden

Publicerad:
Nu planeras det för nybygge på Näsudden. 16 kedjehus, 107 och 120 kvadratmeter stora, ska byggas i Småland och fraktas till Åmål.
Nu planeras det för nybygge på Näsudden. 16 kedjehus, 107 och 120 kvadratmeter stora, ska byggas i Småland och fraktas till Åmål.

Så här kommer de 16 nya kedjehusen att se ut, som ska byggas på Näsudden i Åmål. Husen produceras till största delen i Småland och sätts upp på plats. Försäljningspriset är tänkt att bli mycket lägre än vad som kalkylerats för tidigare projekt.

– Vi bedömer att det finns en marknad. Vi tror stenhårt på det här, säger Per Lönner, affärschef på Obos.

Den medlemsägda byggkoncernen Obos ska bygga 16 kedjehus i bostadsrättsform på Näsudden. Det tidigare planerade byggprojektet, med hus i massivt trä benämnt Bumlingen och Periskopet, där priset för kunden skulle sluta på runt 4,5 miljoner kronor, har blåsts av.

– Det blev nog lite för dyrt. Vi tänkte att det skulle funka, men det fanns inte tillräckligt stort intresse med den prisbilden, säger Sven Gustafsson, delägare i Sötsjöbaden AB som säljer tomterna.

Nu har istället ett avtal slutits med Obos, som är ett medlemsägt företag med ursprung i Norge. Företaget har sitt huvudkontor i Myresjö i Småland. Obos är sedan tidigare etablerat i Åmål och även på Näsudden, med fem villor av varumärket Smålandsvillan.

Fortsatt satsning: 16 nya bostäder planeras på Näsudden

– Vår dröm och vision har hela tiden varit att göra något bra av det här området och den visionen har vi kvar. Vi har letat efter rätt samarbetspartner och den har vi hittat nu, säger Sven Gustafsson.

Obos har ännu inte sökt bygglov och har tänkt återkomma i slutet av året med planer för säljstart och byggstart, men klart är att företaget tror mycket på projektet i Åmål.

– Näsudden har ett helt fantastiskt läge med fin utsikt över Vänern, cykelavstånd till Åmål, bra pendlingsavstånd till Karlstad och bara två timmar till centrala Göteborg, säger Lönner.

Husen som ska uppföras är av typen kedjehus. Tomterna ligger kuperat och husen måste följa terrängen, vilket innebär att det kan bli lite större avstånd mellan några hus och mindre mellan andra.

Ytterväggarna tillverkas i Myresjö och resten av huset sätts ihop i Vrigstad, komplett med kök och våtutrymmen. Husen är klara till 90 procent när de transporteras på stora lastbilar till Åmål.

Den industriella tillverkningen av husen, gör att kostnaderna kan hållas nere.

Husen som ska byggas i Åmål är av två storlekar, ett på 107 kvadratmeter och ett på 120 kvadratmeter.

– Vi vet ännu inte vad priset kommer att landa på, men det kommer att bli betydligt lägre än för tidigare planerade projekt för området. Målbilden är att vi ska ha sålt en stor del av husen innan byggstart. Vi bedömer att det finns en marknad och tror stenhårt på det här, säger Per Lönner, säljchef på Obos.

Lönner har svårt att spekulera i när säljstart och byggstart kan ske, men säger att satsningen i Åmål har prioritet inom bolaget.

Artikeltaggar

ÅmålBostad och byggenSötsjöbaden

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.