Hoppa till huvudinnehållet

Plastinsamling och storstädning – så ställde simhallen om under coronan

Publicerad:
Simhallspersonalen placerades ut i andra verksamheter när simhallen var stängd under coronan. Annelie Wedberg och Maria Lindbergh har bland annat rustat badplatser och vandringsleder.
Simhallspersonalen placerades ut i andra verksamheter när simhallen var stängd under coronan. Annelie Wedberg och Maria Lindbergh har bland annat rustat badplatser och vandringsleder. Foto: Fredrik Tacacho

När coronasmittan skenade i höstas stängde simhallen för allmänheten och dess anställda placerades om i kommunen. Maria Lindbergh och Annelie Wedberg fick i uppdrag att se över kommunens badplatser och friluftsstråk.

– Det har varit trevligt att göra något annat och skönt att komma ut i friska luften, säger Maria Lindbergh.

Parollen ”Vi ställer inte in, vi ställer om” har varit många verksamheters slagord under pandemin. Den stämmer även in på personalen på Åmåls simhall. När simhallen bommade igen för allmänheten den 1 november förra året fick personalen ställa om. De första månaderna under senhösten och vintern tillbringade de i simhallen.

– Vi städade, målade, röjde och körde skräp. Sådant som vi inte hunnit med tidigare, säger badvärden Maria Lindbergh.

– Vi har nog målat varenda utrymme som finns, fortsätter kollegan Annelie Wedberg.

När vintern övergick i vår omplacerades fem anställda ur simhallsstyrkan för arbete utomhus, i kommunens andra verksamheter. Övrig personal fortsatte att jobba i simhallen med skolklasser, klubbar och andra som fortfarande hade tillträde till simhallen.

Ett gäng från simhallen förstärkte teknik- och fritidsförvaltningen. Om ni upplevt att badplatserna i Tösse, Svanskog och Edsleskog har varit extra bra efterhållna den här sommaren har ni bland andra Annelie Wedberg och Maria Lindbergh att tacka för det. En av arbetsuppgifterna har varit att hålla efter och röja vid de kommunala badplatserna.

När simhallen stängde i november passade personalen på att storstäda och måla lokalerna.
När simhallen stängde i november passade personalen på att storstäda och måla lokalerna. Foto: Fredrik Tacacho

Annelie Wedberg och Maria Lindbergh har även tagit hand om flera populära vandringsstråk. Linheden, Pilgrimsleden och Bläsenrundan är några av lederna som har fått sig en upprustning.

– Vi har slagits av hur många fina platser det finns i Åmål med omnejd. Det var många platser som jag inte hade någon koll på innan, säger Annelie Wedberg.

Arbetsuppgifterna har bland annat bestått i att klippa sly och buskar, förbereda för nya eldstäder och renovera omklädningsrum – saker som fritidsförvaltningens personal har svårt att hinna med i vanliga fall.

– Jag har saknat jobbet i simhallen, men är samtidigt anpassningsbar, säger Maria Lindbergh.

De har även plockat plast längs med Vänerns stränder – på eget initiativ.

– Man blir förvånad över hur mycket plast det är. Vi plockade säckvis, på väldigt korta sträckor. Bara vid grusgropen i Sjövik plockade vi 14 säckar plast. Det är ju inte långt över till Åmål så när vinden ligger på åt Sjövikshållet samlas plasten där, säger Annelie Wedberg.

Det var inte bara plast de hittade längs med Vänerstranden. Ute vid Jungfruudden gjorde de ett annorlunda fynd.

– Vi hittade en pet-flaska med ett brev i. Det var en kille som hade skrivit att han var i sin sommarstuga i Tösse med sin mormor. Vi fick tag på killens pappa som berättade att killen var sju år när han skrev det. Nu var han 15 år, så det har legat och skvalpat ett tag, säger Annelie Wedberg.

Annelie Wedberg och Maria Lindbergh är tillbaka i simhallen, om än för en kort tid.  Renoveringen av simhallen beräknas ta ett år ungefär.
Annelie Wedberg och Maria Lindbergh är tillbaka i simhallen, om än för en kort tid. Renoveringen av simhallen beräknas ta ett år ungefär. Foto: Fredrik Tacacho

När Åmåls simhall nyligen öppnade igen efter den långa stängningen återgick de flesta till sina ordinarie arbetsuppgifter. Men snart väntar ytterligare ett långt driftsstopp. Den planerade renoveringen av simhallen väntas ta ungefär ett år. Åmålspersonalen kommer dels att förstärka Säffle simhall, då trycket väntas öka där under renoveringen, dels fortsätta förstärka kommunens övriga verksamheter.

I väntan på beslut angående simhallsrenoveringen går Åmåls simhall på halvfart, med begränsad tillgång till bassänger och öppettider.

– Ju förr de kommer igång med renoveringen, desto bättre, säger Maria Lindbergh.

– Det är väldigt begränsat nu. Vi kan ju inte köpa på oss massa grejer, starta grupper och sälja kort. Det gäller att lätt kunna avveckla verksamheten när beslutet tas, säger Annelie Wedberg.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls simhallCoronavirusetSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.