Regeringen presenterar flera budgetnyheter inom miljö och klimat. Totalt handlar det om satsningar på tolv miljarder kronor.
– Efter pandemin kommer Sverige att behöva en grön återstart. Vi måste använda den här möjligheten att lämna gamla hjulspår och peka ut en ny riktning, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) på en pressträff.
Värdefull natur ska stärkas och stöd riktas mot både företag och enskilda, för att dessa ska kunna göra klimatsmarta val, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).
– Det här är en lång rad åtgärder som verkligen gör skillnad i verkligheten och håller på att bygga det nya fossilfria Sverige, säger han på pressträffen.
Ökad elbusspremie
Bland annat ingår en kraftig förstärkning av elbusspremien på 1,1 miljarder kronor under 2022. Det blir även ett ökat stöd till miljölastbilar och elektrifierade arbetsmaskiner på 200 miljoner kronor.
– Det här kommer att ge branschen möjlighet till en stark grön återstart, säger Stenevi.
För att öka produktionen av biogas och stärka producenternas konkurrenskraft föreslår regeringen en satsning på 1 900 miljoner kronor 2022–2024.
Förslaget innehåller också satsningar på delningsekonomin.
– Vi har möjlighet att få tillgång till det vi behöver utan att alla behöver äga varenda pryl, säger Per Bolund.
Därför föreslår regeringen en möjlighet att hyra ut personliga tillgångar som en bil eller båt, skattefritt för upp till 20 000 kronor per år.
Man föreslår också halverad moms på reparationer av cyklar och skor, från dagens tolv procent till sex.
– Det kommer att göra det billigare att ta hand om det vi redan har, säger Bolund.
Driva på elektrifieringen
Regeringen föreslår även ett nytt statligt kompetenslyft för klimatet som ska främja näringslivets klimatomställning och omställning till cirkulär ekonomi.
– Det gör vi bland annat för att företagen pekar ut kompetensbrist som en av flaskhalsarna för att göra Sverige fossilfritt, säger Per Bolund.
260 miljoner föreslås gå till högskolorna för en fortsatt satsning på livslångt lärande.
Regeringen vill även öka Energimarknadsinspektionens anslag med 40 miljoner för 2022 och därefter 35 miljoner per år under 2023 och 2024. Detta för att driva på den omfattande elektrifieringen som samhället står inför.
Regeringen föreslår vidare en satsning på 80 miljoner kronor till länsstyrelsernas arbete med den regionala klimatomställningen.