Hoppa till huvudinnehållet

Hyllad deckarduo pratar dramaturgi med idolen Rosenfeldt

Publicerad:
Författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström tilldelades i fjol ”Crimetime award” för bästa debutdeckare.
Författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström tilldelades i fjol ”Crimetime award” för bästa debutdeckare. Foto: Thomas Johansson/TT

Hur bygger man en spännande och trovärdig deckarintrig? Det kommer Åmålsförfattarna Peter Nyström och Peter Mohlin att prata om när de i helgen deltar i ett samtal på Bokmässan i Göteborg – med idolen Hans Rosenfeldt.

– Det känns lite surrealistiskt, säger Peter Nyström.

Åmålsbördiga författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström är i helgen inbjudna till Bokmässan i Göteborg för att prata deckardramaturgi. Samtalet, som går under namnet ”Att jobba fram en intrig”, är en av programpunkten i årets Crimetime, den del av mässan som ägnas åt kriminallitteraturen.

– Äntligen får vi träffa lite andra författare och läsare. Det ser vi verkligen fram emot, säger Peter Nyström.

Författarduon kommer att dela scen med sin ”läromästare”, författaren och den tidigare programledaren Hans Rosenfeldt.

– Det känns lite surrealistiskt. Han har varit något av en idol i många år. Vi gillar hans intriger, han är bra på att bygga upp stämningar. Serien Bron är ju ett typexempel på det. När vi kör fast, när logik står mot dramatik brukar vi ställa oss frågan: ”Hur hade Rosenfeldt gjort?”

Programpunkten kommer att ledas av Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare.

Många förknippar Hans Rosenfeldt med ”Parlamentet” – programmet han ledde under några år. Men i huvudsak ägnar sig Rosenfeldt åt manusförfattande. Han har bland annat skrivit manus till tv-serierna ”Rederiet” och ”Bron”.
Många förknippar Hans Rosenfeldt med ”Parlamentet” – programmet han ledde under några år. Men i huvudsak ägnar sig Rosenfeldt åt manusförfattande. Han har bland annat skrivit manus till tv-serierna ”Rederiet” och ”Bron”. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Peter Mohlin och Peter Nyström vann Crimetime award 2020 för Årets deckardebut med sin bok ”Det sista livet”. I våras släpptes uppföljaren, ”Den andra systern”. Båda böckerna utspelar sig i Karlstad och på Hammarö med före detta FBI-agenten John Adderley i huvudrollen.

När tidningen når Nyström är han mitt inne i skrivandet av den tredje boken i serien.

– ”Flowet” försvann för en kvart sedan så det passar bra att prata nu.

Duon har kommit halvvägs med boken, som enligt Nyström "inte ens har ett arbetsnamn än”. Något datum för boksläppet är inte satt.

– Vi är inne i en skrivarfas nu. Vi sitter på varsitt håll, skriver varsitt kapitel och skickar till varandra.

Barndomskompisarna har fått en flygande start på sin gemensamma författarkarriär. Debutromanen, som släpptes precis när coronapandemin bröt ut i mars förra året, har sålt i runt 130000 exemplar och översatts till 19 språk. Om några veckor kommer uppföljaren ”Den andra systern” att släppas som pocket.

– Det är svårt att ta in.

Dalslänningarna och barndomsvännerna Peter Mohlin och Peter Peter Nyström har lovordats för sättet de skildrar Värmland på. "Det är ett alldeles verkligt Värmland med stora skogar och städer där moderniteten trängs med det gamla samhället", skrev Dagens Nyheters litteraturkritiker Lotta Olsson om debuten "Det sista livet".
Dalslänningarna och barndomsvännerna Peter Mohlin och Peter Peter Nyström har lovordats för sättet de skildrar Värmland på. "Det är ett alldeles verkligt Värmland med stora skogar och städer där moderniteten trängs med det gamla samhället", skrev Dagens Nyheters litteraturkritiker Lotta Olsson om debuten "Det sista livet". Foto: Peter Bäcker

Förhoppningen är att böckerna även kommer att filmatiseras så småningom.

– Det hoppas vi på, det vore fantastiskt. Vi får ofta höra att böckerna känns ganska filmiska. Vår första intention när vi bestämde oss för att vi ville göra något ihop, var att skriva en tv-serie.

Ni får prata med Hans Rosenfeldt om det!

– Ja, han kanske kan öppna en dörr för oss.

Årets bokmässa blir en ”hybridmässa” med begränsat antal biljetter och kompletterat med livesändningar.
Årets bokmässa blir en ”hybridmässa” med begränsat antal biljetter och kompletterat med livesändningar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bokmässan 2021

Årets bokmässa på Svenska mässan i Göteborg arrangeras 23–26 september, bara dagar före coronarestriktionerna lättas. Bokmässan blir i år därför en ”hybridmässa” med bokförsäljning och studiosamtal som direktsänds på nätet. Den annars så folktäta mässhallen corona-anpassas och besöksantalet är begränsat.

Artikeltaggar

ÅmålBokmässan i GöteborgLitteraturNöje/KulturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.