Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomarna regerade i Tjurruset – Alva Olsson trea i Karlstad

Publicerad:
Alva Olsson, 14, sprang loppet tillsammans med sin pappa Tomas Johansson och lillasystern Eira Olsson, 12, som bara var åtta sekunder bakom i mål.
Alva Olsson, 14, sprang loppet tillsammans med sin pappa Tomas Johansson och lillasystern Eira Olsson, 12, som bara var åtta sekunder bakom i mål. Foto: Helena Karlsson

14-åriga Alva Olsson, Åmåls OK, gav seniorerna en match och gick i mål som trea när Tjurruset i helgen avgjordes i Karlstad.

– Det var ett roligt lopp, säger hon.

Talangfulla skidåkaren och orienteraren Alva Olsson visade i lördags att hon är lovande i ytterligare en sport – gyttjelöpning.

Åmålstjejen sprang Tjurruset på 52 minuter, och hade ungefär fyra och en halv minut upp till damsegraren. Alvas lillasyster Eira Olsson, tolv år, var hack i häl och sprang i mål som fyra, bara åtta sekunder bakom Alva.

– Det känns väldigt bra med tredjeplatsen. Det är ett väldigt kul lopp, säger Alva Olsson.

Har man stora fördelar som orienterare?

– Ja, man har grunden kanske.

Vissa löpare ser ut att gå in för att grisa ner sig så mycket som möjligt, men det var inget för Alva.

– Jag försökte hålla mig på kanten. Jag är ganska lätt så det gick ganska bra. Första kilometern gick väldigt snabbt, men när jag blev blöt blev det tungt, det var jobbigt.

Hur jobbigt var Tjurruset om du jämför med ett långdistanslopp i orientering?

– Musklerna blev lite tröttare nu, jag fick kämpa lite mer.

Jonna Jensen-Åhl och Erika Jensen-Åhl, Åmål Multisport, gjorde också fina lopp och gick i mål som trettonde och fjortonde löpare i damklassen på en tid strax under timmen.

Årets runda var runt nio kilometer lång, med start- och målområde vid Sandbäckstjärnet i de nordvästra delarna av Karlstad.

Tolvåriga Åmålstjejen Jonna Jensen-Åhl kämpade på bra i leran.
Tolvåriga Åmålstjejen Jonna Jensen-Åhl kämpade på bra i leran. Foto: Helena Karlsson

De unga löparna verkade trivas i geggan – även segrarna i loppet var tonåringar. Damklassen vanns av Säffletjejen 16-åriga Meija Peterson, tävlande för Göta. Meija Peterson ledde från start till mål och distanserade tvåan Josehanna Lundgren Wikström, Mora, med drygt tre minuter.

– Jätte, jättekul. Jag trodde verkligen inte att jag skulle komma i mål först, säger Meija, som tidigare i september tog USM-silver på 3000 meter, till NWT.

I herrklassen var det desto jämnare. Tre löpare kom in jämsides på upploppet, vilket inte hört till vanligheterna i loppets 29-åriga historia.

Skidåkaren Axel Erixon, 18, från Hammarö och tävlande för Grava, ryckte på upploppet och vann med tiden 41.49,8. Tvåan Jimmie Johansson, Löp1, var 2,3 sekunder bakom och trean Seth Gustafsson, Grava, 10,3 sekunder.

– Det har alltid varit ett mål att någon gång vinna Tjurruset så det är fantastiskt att göra det nu, säger Axel Erixon till NWT och ler med hela det geggiga ansiktet.

Bästa Åmålsbo i herrklassen blev unge Eric Jensen Åhl, 14, Åmål Multisport, på en 14:e plats.

I fjol blev Tjurruset, som så mycket annat, inställt. Nu kom 970 till start, en något sämre siffra än förhoppningen (3500 fick delta), men motionsloppen i Sverige har haft trögt när de gjort comeback under hösten.

Erika Jensen-Åhl sprang tillsammans med dottern Jonna.
Erika Jensen-Åhl sprang tillsammans med dottern Jonna. Foto: Helena Karlsson
Tjurruset bjöd på en del riktigt leriga partier. Här griper en funktionär in och hjälper en kvinna upp ur gyttjebadet.
Tjurruset bjöd på en del riktigt leriga partier. Här griper en funktionär in och hjälper en kvinna upp ur gyttjebadet. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Alva OlssonÅmåls OKFriidrottKarlstadTjurruset

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.