Hoppa till huvudinnehållet

Bönder sår blomsterkanter – ska öka mångfalden

Publicerad:
Blomsterkanter som den här i  Trässberg blir allt vanligare.
Blomsterkanter som den här i Trässberg blir allt vanligare. Foto: Sören Turesson

Har du sett blommor växa i kanterna på åkrarna?

Blomsterkanterna blir allt vanligare tack vare projektet Hela Sverige Blommar, med målet att öka den biologiska mångfalden.

I somras öppnades projektet för lantbrukare i Västra Götaland.

Hushållningssällskapet började för tre år sedan med projektet Hela Sverige Blommar i Mälardalen och Skåne. I somras var det första gången lantbrukare från Västra Götaland kunde delta i projektet med målet att öka den biologiska mångfalden.

Tack vare olika sponsorer får lantbrukare genom projektet frön som de sår på sina åkrar. Fröna är till för att locka till sig bin och andra pollinerare.

– Syftet är att gynna pollinerare så att de har någonstans att hämta mat. Vi är beroende av pollinatörerna. Men våra grödor blommor under en kort tid och sedan finns det ingenting för pollinatörerna att äta, säger Hanna Johansson på Hushållningssällskapet.

Tanken är därför att dessa blomsterkanter ska skapa ett ”buffébord” för insekterna under hela sommaren.

100 fotbollsplaner

Det finns ingen mätning i Västra Götaland på hur mycket större beståndet av pollinatörer har blivit, men Hanna Johansson säger att det märks att det hjälper insekterna.

– Varje lantbrukare som har sått dessa remsor hör hur det dånar på fälten. Det är massor utav bin, humlor, fjärilar och flugor, säger hon.

I Västra Götalandsregionen är det idag ett 80-tal bönder med i projektet enligt Hanna Johansson och tillsammans har de sått över 60 hektar blommor, eller ungefär 100 fotbollsplaner.

Artikeltaggar

Djur och naturHushållningssällskapet VästraInsekterLantbrukMiljöpollinatörerVästra Götalands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.