Sjöviks gård kommer även i framtiden att drivas av familjen Danielsson. Ingemar och Kristina Danielsson håller sakta men säkert på att lämna över driften till sönerna Erik och Anders Danielsson.
– Det är roligare och lättare att vara två, säger Anders Danielsson.
Bröderna Erik och Anders Danielsson har tagit en paus från dagens sysslor på gården. I väntan på att säsongens sista skörd ska torka efter de senaste dagarnas regn passar de på att tvätta ladugården, inför att ungdjuren ska flytta in för vintern.
– Vi har haft bra återväxt på några ställen, så där går det att ta en fjärde skörd, säger Anders Danielsson.
Det närmsta årets fodertillgång är säkrad, men efter de senaste årens ostadiga sommarväder vill de säkerställa att de även har foder överlagrat.
– Vi vill gärna ha så vi klarar oss över nästa sommar i alla fall, så att det inte är helt slut i maj när vi kör första skörden, säger Erik Danielsson.
Efter en kall och blöt vår, blev årets första skörd sen, men bra.
– I slutet av maj kom det 50–60 millimeter regn på ett dygn. Det dröjde nästan en och en halv vecka innan det hade torkat upp och vi kunde börja så, säger Erik Danielsson.
Andraskörden var sämre efter en torrare period i juli, medan årets tredje skörd var förhållandevis bra.
Gården har återhämtat sig väl efter den torra sommaren 2018. Redan året därpå var skörden uppe i rekordnivåer.
– All den kväven och gödseln som vi tryckte ner i backen 2018 blev aldrig använd då i och med att det var så torrt. Det låg kvar till 2019 och då blev det väldigt bra skörd, både gräs och spannmål, säger Anders Danielsson.
Huvudverksamheten på gården är annars ekologisk mjölkproduktion. Antalet mjölkkor har legat stadigt runt 100 de senaste åren.
– Det är den kapaciteten vi orkar med, säger Anders Danielsson.
2016 ställde gården om till ekologisk mjölkproduktion. Familjen har inte ångrat att de tog steget, men medger att det är tufft för tillfället. Försäljningssiffrorna i Sverige går ned samtidigt som de ökar i övriga Europa.
– Av någon anledning minskar det i Sverige, säger Erik Danielsson.
En naturlig följd av tappet i Sverige har blivit att gårdens ersättning minskar.
– Vi räknar så klart på lönsamheten. Det är inte så svårt att gå tillbaka och bli konventionell igen, men vi hoppas vi kan fortsätta med den ekologiska produktionen, säger Erik Danielsson.
Gården förfogar även över 260 hektar växtodling och nästan lika mycket skog. Under vinterhalvåret varvas tiden i ladugården med röjning och gallring i skogen. Tidigare sköttes arbetet med motorsåg, men under våren investerade gården i en skördare.
Utöver de dagliga sysslorna försöker de även klämma in lite pappersarbete och framtidsplanering. Fadern Ingemar Danielsson, som drivit gården i många år, närmar sig nämligen pensionsåldern och bröderna förbereder sig för att ta över gården.
– Vi sitter med kalkyler och affärsplaner när vi hinner, säger Erik Danielsson.
För att förbereda sig inför generationsskiftet har hela familjen det senaste året gått ett mentorskapsprogram, anpassat just för ändamålet.
Kommer ni att vilja driva gården i någon annan riktning nu när ni tar över?
– Vi kommer att fortsätta med mjölkproduktionen och försöka utveckla och förbättra den, säger Erik Danielsson.
Klimatförändringarna innebär också nya utmaningar för bönderna.
– Vi kommer även behöva förbättra växtodlingen genom att göra investeringar i dräneringen. Antingen är det väldigt torrt eller väldigt blött på sommaren, det är nästan aldrig lagom längre, säger Erik Danielsson.
Erik Danielsson har jobbat på gården i åtta år. Efter avslutade naturbruksgymnasiestudier arbetade han på en annan gård i ett par år. Därefter följde en skogsutbildning och en driftledarutbildning, med inriktning på växtodling, innan han började jobba heltid på gården. Brodern Anders Danielsson anslöt för ett par år sedan, efter att ha kört djurtransporter några år.
– När det började bli aktuellt för generationsskifte började jag prata med brorsan. Det är roligare och lättare att vara två, säger Anders Danielsson.
När ni var yngre, tänkte ni då att ni skulle gå i pappas fotspår?
– Ja, det gjorde vi nog. När jag var liten lade jag lappar hos pappa, att han skulle väcka mig klockan fem när han skulle ut och mjölka, säger Anders Danielsson.
Det är med blandade känslor Ingemar Danielsson sakta men säkert släpper över ansvaret för gården till sönerna.
– Det är ett naturligt steg. Det är roligt att de vill ta över. De har ju mer känslor för gården än jag har i och med att de är födda och uppvuxna här. Jag är inte härifrån från början, säger han.
– Det här är fortfarande hemma. Om man skulle åka förbi här och se någon annan som driver det hade nog känts mindre roligt, säger Anders Danielsson.