Hoppa till huvudinnehållet

Hovrätten fastställer fängelsedom för grov rattfylla

Publicerad:
Hovrätten för Västra Sverige fastställer en tidigare tingsrättsdom om ett fängelsestraff för en man i 50-årsåldern.
Hovrätten för Västra Sverige fastställer en tidigare tingsrättsdom om ett fängelsestraff för en man i 50-årsåldern. Foto: Micke Larsson/TT

Hovrätten fastställer nu tingsrättens fängelsedom för en man i 50-årsåldern hemmahörande i Bengtsfors kommun. Domen gäller grovt rattfylleri. Mannen har hela tiden nekat till brott och överklagade alltså till hovrätten.

Men precis som i Vänersborgs tingsrätt döms mannen nu i Hovrätten för Västra Sverige till fängelse i en månad och 14 dagar.

Han döms för en händelse som inträffade den 17 mars 2020. Enligt mannen själv ska han ha druckit öl på Kungsberget i Åmål och blivit väldigt berusad.

Mannen hade kört sin bil till platsen och tanken var att han skulle stanna hos några vänner. Men på Kungsberget träffade han okända människor.

Minnet sviktade

Sedan sviktar mannens minne. Han minns att han blev ledd till bilen, men inte mycket mer.

Därefter dyker bilen upp vid rondellen mot Bengtsfors. Då pågick en jakt längs E45 där mannen följdes av en polispatrull. De hade legat efter bilen från norr om Åmål och uppgav i förhör med åklagaren att den vingliga färden som mest hade varit uppe i cirka 130 kilometer i timmen. De hade förföljt bilen i cirka tre kilometer.

Vid rondellen finns en annan polispatrull som försökte stoppa bilen. Det ville inte föraren. Istället kom, enligt polisassistenten, bilen farande i luften, varpå den voltade och sedan landade på hjulen i rondellen och fattade eld.

Tog brandsläckare

Polisen sprang fram och kontrollerade att personen som satt i bilen levde och hämtade sedan en brandsläckare.

Den åtalade satt då på passagerarplatsen utan säkerhetsbälte. Enligt mannen ska det ha varit en annan person som kört, en av dem han hade träffat på Kungsberget.

Den personen skulle ha lämnat bilen i farten under dikeskörningen.

50-åringen säger sig veta vem personen är, men vågade inte berätta av rädsla för den personen.

Trodde inte mannen

Både tingsrätten och hovrätten tror dock mer på polisassistenternas vittnesmål. Man anser även den uppmätta alkoholhalten på 1,5 promille plus mannens oklara minnesbilder av händelsen talar för att mannen är skyldig. Mannen döms till fängelse för grovt rattfylleri.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHovrätten för Västra SverigeRattfylleriVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.