Hoppa till huvudinnehållet

Skalstad samlar mänskliga möten mellan hårda pärmar

Publicerad:
Författaren Mikael Skalstad signerar sin nya bok, ”Humleguld”, på Åmåls bokhandel under lördagen.
Författaren Mikael Skalstad signerar sin nya bok, ”Humleguld”, på Åmåls bokhandel under lördagen. Foto: Tommy Andersson

”Vi träffar en snabb banan och en svensk japan. Vandrar med Kajsa vid Genesarets sjö. Tittar in i en finsk pistolmynning och landar i Stillhetens hav.” Så beskriver författaren Mikael Skalstad sin nya bok, ”Humleguld”, som han signerar i Åmåls bokhandel under lördagen.

Hemadressen är numera Forshaga, men redan i inledningskapitlet visar Mikael Skalstad sina rötter och tar med läsaren till källaren på Bragevägen 13B i Åmål. Här brukade författaren som barn stå och nyfiket kika genom hönsgallret.

Från barndomens lekar fortsätter ”Humleguld” med strövtåg i förtrollade fjärilsskogar. En tidsresa där minnen och möten med spännande människor spelar en central roll.

Men bokens röda tråd är ändå naturens kalendarium.

– Kom tidigt i kontakt med skogen genom mina föräldrars försorg. De här första åren ute i markerna tror jag präglar bokens texter, säger Mikael Skalstad, i ett pressmeddelande.

Skrivandet tog avstamp under en varm aprildag 2015, när författaren strosade runt vid Södra Sanna i Karlstad. Upplevelsen fångades med några anteckningar samma kväll. Sex rader som nu utmynnat i 180 sidor med 43 berättelser.

”Humleguld” är Mikael Skalstads andra bok. Den första heter ”Fjärilsmöten” och släpptes 2018.

Under lördagseftermiddagen tar Skalstad plats vid signeringsbordet på Åmåls bokhandel.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls Bok & PappershandelLitteraturMikael Skalstad

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.