Hoppa till huvudinnehållet

Charlotte Petri Gornitzka blir ny generaldirektör för MSB

Publicerad:
Charlotte Petri Gornitzka blir ny generaldirektör för MSB.
Charlotte Petri Gornitzka blir ny generaldirektör för MSB. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Regeringen har utsett Charlotte Petri Gornitzka som ny generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.

– Det är ett omfattande uppdrag och kanske tyvärr allt mer aktuellt med de hot vi lever med, säger hon.

Petri Gornitzka har bland annat varit generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida. I dag är hon vice chef på Unicef.

Petri Gornitzka börjar sitt nya jobb den 10 december. På frågan hur hon tycker att MSB skött sig under pandemin, svarar hon:

– MSB har gjort ett bra och viktigt jobb.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) uppger att MSB har flera viktiga uppgifter framför sig, som att vara med och bygga upp ett nytt civilt försvar och att samverka för att stärka cybersäkerheten.

MSB:s förre generaldirektör Dan Eliasson begärde i början av januari att få lämna sitt uppdrag efter en kritikstorm mot hans resa till Kanarieöarna under julhelgen då Sverige var mitt inne i den andra vågen av covidsmitta.

Damberg anser inte att Eliassons agerande har skadat förtroendet för MSB.

– Att Dan Eliasson själv tog beslut att stiga åt sidan gjorde också att han förstod hur situationen såg ut. Han tog ansvar för myndighetens anseende, säger Damberg.

Eliasson lämnar som generaldirektör för MSB

Artikeltaggar

KarlstadMikael DambergMSBPolitikSverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.