Hoppa till huvudinnehållet

Krisstöd till fyra bygdegårdar i Åmåls kommun

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Bygdegårdarna har som många andra haft svårt att få in inkomster under coronapandemin när människor inte kunnat samlas. Här är Modagen vid Mo bygdegård i september 2015.
Bygdegårdarna har som många andra haft svårt att få in inkomster under coronapandemin när människor inte kunnat samlas. Här är Modagen vid Mo bygdegård i september 2015. Foto: Elinor Thuresson

Bygdegårdarnas Riksförbund delar i en andra omgång ut drygt 20 miljoner kronor i krisstöd till 994 bygdegårdsföreningar, med anledning av coronapandemin.

Fyra av bygdegårdarna ligger i Åmåls kommun och mest får Mo byggnadsförening.

Pengarna som Bygdegårdarnas Riksförbund delar ut är ett riktat krisstöd som är en del av de 125 miljoner kronor som regeringen anslog till allmänna samlingslokaler förra hösten.

I den här andra omgången, för 2021, delas drygt 20 miljoner kronor ut och förra året nästan 30 miljoner kronor. Så gott som samtliga som sökt medel har fått stöd.

Från Åmåls kommun finns fyra bygdegårdsföreningar med i listan. Summorna här hör inte till de större. Mest pengar får Mo byggnadsförening: 13869 kronor. Hagenberg Åmåls västra bygdegårdsförening får 12660 kronor och bygdegårdarna i Tydje och Ånimskog 5960 kronor vardera.

På andra sidan kommungränsen har även Tveta bygdegårdsförening beviljats 13386 kronor.

– Vi är glada att kunna dela ut detta stöd och att restriktioner nu tas bort så att bygdegårdarna kan bygga upp sin verksamhet igen. Många bygdegårdar har lidit svårt, men vi ser nu en ljusning och att både aktiviteter, arrangemang och uthyrningar har börjat ta fart igen, säger Kenneth Lundmark, förbundschef för Bygdegårdarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

Bygdegårdarnas RiksförbundHagenberg – Åmåls västra bygdegårdsföreningJakobsbynMoSamhälleTvetaTveta BygdegårdTydjeÅnimskogÅnimskogs bygdegård

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.