Hoppa till huvudinnehållet

Två års fängelse: Straffet skärps för knivdådet i centrala Åmål

Publicerad:
Den knivstuckne mannen kom över parkeringen och togs om hand inne på Ica.
Den knivstuckne mannen kom över parkeringen och togs om hand inne på Ica. Foto: Fredrik Tacacho

Hovrätten skärper straffet för den Åmålsbo i 40-årsåldern som knivstack en annan man i en lägenhet i centrala Åmål och sedan hotade en polis.

Tingsrätten dömde honom till fängelse i ett år och tre månader. Hovrätten kallar misshandeln för oprovocerad och allvarlig och ändrar domen till två års fängelse.

Händelsen i maj väckte uppmärksamhet i och med att den knivstuckne och slagne mannen tog tillflykt till Ica Lejonet och fick där hjälp tills ambulansen kom av en kund som råkar vara sjuksköterska.

Männen var vänner och hade en tid umgåtts regelbundet, men den här kvällen spårade det ur och den senare gripne mannen gick till angrepp. Åmålsbon, som är i 40-årsåldern, åtalades för mordförsök, men tingsrätten dömde honom för grov misshandel, hot mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.

Den dömde Åmålsbon har hela tiden nekat till anklagelserna om misshandel. När åklagaren överklagade tingsrättens dom och yrkade på ett längre fängelsestraff, ville Åmålsbon å sin sida frias helt från grov misshandel.

Hovrätten ser det emellertid som uteslutet att gärningsmannen skulle kunna vara någon annan eller att misshandeln, bland annat i och med knivvåldet, skulle ses som något annat än grov.

Tvärtom tycker hovrätten att det sammantagna straffvärdet för de tre brotten är högre än tingsrättens bedömning och skärper straffet till två års fängelse. Åmålsbon ska också vara kvar i häktet tills fängelsestraffet kan genomföras. Samtidigt fastslås ett skadestånd på 23000 kronor.

Åklagaren: "Har reagerat på straffets längd”Knivhögg sin vän – döms till 15 månaders fängelse

Artikeltaggar

Åmåls centrumBrott & blåljusFängelseGrov misshandelHovrätten

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.