Hoppa till huvudinnehållet

Greider liknade Fengersforssmeden Fleetwood vid Stålkvinnan

Publicerad:
Fengersforssmeden Jessica Fleetwood liknades vid Stålkvinnan av poeten Göran Greider.
Fengersforssmeden Jessica Fleetwood liknades vid Stålkvinnan av poeten Göran Greider. Foto: Jessica Fleetwood

Feministsmeden Jessica Fleetwood från Fengersfors hyllades stort av poeten Göran Greider vid en vernissage i Dalarna under helgen. Lovorden spillde även över på kulturkooperativet Not Quite och Dalsland i stort.

Som mottagare av 2020 års Johan Ahlbäckspris fick Jessica Fleetwood möjlighet att i höst ställa ut i konsthallen Meken i Smedjebacken. Vernissage hölls under lördagen och invigningstalare var Göran Greider, poet och tidningsman, som brukar föra den Socialdemokratiska vänsterns talan i diverse tv-soffor och i radio.

– Det kändes som att han träffade mitt i prick. De är fantastiska, människor som kan skriva, säger Jessica Fleetwood, om hyllningen hon fick ta del av.

Konsthallen Meken, där Jessica Fleetwood ställer ut, är en gammal industrilokal.
Konsthallen Meken, där Jessica Fleetwood ställer ut, är en gammal industrilokal. Foto: Peter Mol

Göran Greider konstaterade inledningsvis att lera och textil har varit de konstmaterial som oftast knutits till kvinnor historiskt. Objekt av stål, järn, smide och plåt leder däremot tankarna ofelbart och spontant i manlig riktning, menar poeten.

Associationerna lede vidare Stålmannen, Man of Steel, en av Greiders barndomsidoler:

– Men någon stålkvinna fanns egentligen inte alls, i alla fall inte i Sverige.

Däremot finns sedan några år tillbaka en svensk feministsmed. Hon heter Jessica Fleetwood, och belönades med varma applåder under lördagens invigning och vernissage.

Parallellen till Stålmannen uppskattades:

– Jag kämpar mot patriarkatet och han mot Lex Luthor, säger Fleetwood.

Utställningen, som pågår till den 31 oktober, handlar om kvinnor som tvingades bli industriarbetare när männen blev inkallade till det militära under andra världskriget. Paradoxalt innebar det mer eller mindre påtvingade och lågavlönade arbetet att kvinnorna blev mer frigjorda.

Utställningen handlar om kvinnor som blev industriarbetare när de ordinarie arbetarna, männen, blev soldater under andra världskriget.
Utställningen handlar om kvinnor som blev industriarbetare när de ordinarie arbetarna, männen, blev soldater under andra världskriget. Foto: Peter Mol

Vad fick du för respons av besökarna?

– Det var många som kom fram. Några sa att de kände igen sig i industriarbeterskorna, fast de flesta visste inget om historierna bakom utställningen.

Totalt består utställningen av tio verk, alla utförda i plasmaskuren plåt med oljefärg.

För Göran Greider var det första gången han fick se Jessica Fleetwoods alster i verkligheten. Inför invigningen hade han bara haft möjlighet att googla feministsmeden och bland annat fastnat för hennes monumentalskulptur ”Ståltheten”, i Oxelösund, Jessica Fleetwoods uppväxtort.

– När jag tittar på bilden känns det som om Stålkvinnan äntligen har äntrat denna värld, säger Göran Greider.

Totalt hade Jessica Fleetwood med tio verk till Smedjebacken, där hon stannade från tisdag till söndag.
Totalt hade Jessica Fleetwood med tio verk till Smedjebacken, där hon stannade från tisdag till söndag. Foto: Sisso Jensen

Numera bor Jessica Fleetwood i Fengersfors, där hon sedan starten varit en av de drivande krafterna i kulturkooperativet Not Quite.

– Av en outgrundlig slump kom det sig att jag var där i somras, säger Greider. Det var bara helt kort, i ett övergivet pappersbruk, som befolkas av konstnärer och konsthantverkare. En fantastisk plats, helt enkelt. Jag och min fru har lovat varandra att besöka platsen igen. Det kan jag rekommendera alla, om man av en slump passerar Dalsland.

Kanske tyckte poeten att ”slump” var ett lite olyckligt ordval, för han passade även på att hylla Dalslands naturliga skönhet, vilket gör området till en fin turistdestination i sig självt.

Johan Ahlbäckspriset delas ut i konstnären Johan Ahlbäcks namn till konstnärer som skildrar arbete, arbetare, arbetsliv och arbetsmiljöer i Ahlbäcks anda. Priset har delats ut sedan 1993 och består av en utställning på konsthallen Meken.

Jessica Fleetwood som anlände till Smedjebacken redan på tisdagen hann under vistelsen även medverka vid konferensen ”På liv och död – arbetsmiljön genom tiderna”. Konferensen skulle egentligen ha hållits redan förra året men fick flyttas till följd av pandemin.

Sammantaget: hur var vistelsen i Smedjebacken?

– Jättestarkt, och roligt också.

Artikeltaggar

FengersforsGöran GreiderJessica FleetwoodKonstNot QuiteSmedjebacken

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.