Hoppa till huvudinnehållet

Jan-Eric från Åmål delade Soldoktorns skräckupplevelse

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Jan-Eric Thorin från Åmål upplevde jordbävningarna i Grekland.
Jan-Eric Thorin från Åmål upplevde jordbävningarna i Grekland. Foto: Liselotte Lans

Sol, bad och avkoppling såg Åmålsbon Jan-Eric Thorin framför sig när han bokade biljetten till Grekland. Men istället kom resan att präglas av nervpåfrestande jordbävningar.

– Läskigt att det var flera skalv, säger Jan-Eric Thorin, nyligen hemkommen från en resa som blev betydligt mer dramatisk än vad han hade kunnat drömma om före avfärd.

Flyget till soldränkta Kreta lämnade höstrusket i Sverige den 26 september. Piloterna applåderades pliktskyldigt efter landningen, bagaget hämtades ut och färden fortsatte därefter med buss till byn Stalis, strax utanför turistorten Hersonissos.

Ankomstdagen förlöpte helt enligt planen. Men morgonen därpå klev naturens krafter in i handlingen.

– Jag hade precis duschat klart när det första skalvet inträffade. Hela hotellet skakade, säger Jan-Eric Thorin.

Skydd på balkongen

Trots att han bara hade ett badlakan kring midjan tog han skydd ute på balkongen. Där fanns det ingenting som kunde rasa ned på honom från ovan. En säkerhetsåtgärd han anammat i det ofta skalvdrabbade Los Angeles.

– Jag fattade inte vad det var som hände, men på balkongen bredvid stod en dansk som sa att det var ett ”jordskjelv”, säger Jan-Eric Thorin.

Episoden varade bara i cirka 20 sekunder, men efterlämnade obehagliga minnen i form av vibrerande skåpluckor och dallrande inredning. Upplevelsen delades av Mikael ”Soldoktorn” Sandström och Lotta Engberg, som också befann sig på Kreta samtidigt, men lite längre västerut.

Skalvet mätte 6,2 på Richterskalan.

– Jag hade beställt väckning till just 08.17, då det var en väckning som heter duga, sa ”Soldoktorn” till Aftonbladet.

Utan information

Jan-Eric Thorin fortsatte däremot, trots sin tvärsäkra granne, att sväva i viss ovisshet angående sina upplevelser under resten av resan:

– Vi fick ingen information där nere. Men jag hörde, i bussen på vägen hem, att det fanns hotell där personalen ropade ”ut! ut! ut!” till gästerna, som fick stanna utomhus i flera timmar medan byggarbetare var inne och tittade så att inte konstruktionen tagit skada.

Att det gick lugnare till på Jan-Eric Thorins hotell berodde sannolikt, åtminstone delvis, på att anläggningen är liten och bara hade fem gäster under den aktuella händelsen.

Flera efterskalv

Pulsen fick inte riktigt möjlighet att lägga sig på normal vilonivå under resten av resan. Såväl den 28 och 29 september som den 2 oktober inträffade efterskalv.

Upprepningen fick Jan-Eric Thorin att vara lite på sin vakt hela tiden. Han tänkte ”När kommer det stora skalvet?”

Med facit i hand blev skakningarna ändå aldrig värre än under första tillfället. Det sista efterskalvet märkte Thorin inte överhuvudtaget, då han befann sig i poolen vid tillfället. Andra gäster kunde däremot berätta att hela hotellet återigen varit i gungning.

– Jordskalv var en ny upplevelse för mig. Jag har aldrig varit med om något liknande, sammanfattar Jan-Erik Thorin.

Artikeltaggar

GreklandJan-Eric ThorinMänskligtSemesterÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.