För att även fortsättningsvis kunna låna pengar till en avgift långt under vad bankerna kan erbjuda beslutade fullmäktige att bekräfta Åmåls borgensförbindelse till Kommuninvest i Sverige AB.
Men innan beslutet klubbades rasade Tomas Lindström (TL) över kommunens ekonomi.
Åmåls åtagande i Kommuninvest har under det senaste decenniet varit mycket positivt och fördelaktigt, säger Michael Karlsson (S). Bolaget erbjuder lån till en ränta som vanliga privatpersoner bara kan drömma om.
Visst kan det låta skrämmande att Åmål nu drar på sig 650 miljoner kronor i borgensåtagande gentemot Kommuninvest, men Åmåls andel av det hela uppgår bara till 0,14 procent, påpekar Karlsson (S). Dessutom ger åtagandet ekonomisk avkastning, i fjol var utdelningen cirka 500 000 kronor.
– Det här ska inte röras ihop med kommunens borgen för Åkab. Det är lätt att plussa på allt, då har vi ett borgensåtagande för miljarder, men så är det inte, sa Michael Karlsson (S).
”Dubbelt så mycket”
Tomas Lindström (TL) valde per omgående att bortse från uppmaningen att hålla isär siffrorna och listade från talarstolen större byggprojekt kommunen har påbörjat eller aviserat och plussade på åtagandet gentemot Kommuninvest.
– Vårt totala lån kommer att bli 2,6 miljarder kronor när nya Rösparksskolan, vattenverket, pensionärshemmet och simhallsrenoveringen är klar. Det är betydande summor, då har jag räknat med Åkab. Det är dubbelt så mycket som innan Michael Karlsson (S) började sin maktperiod, sa Tomas Lindström (TL).
Michael Karlsson (S) påpekade återigen att åtagandena inte ska sammanblandas, och att det inte är klart vad flera av de nämnda projekten kommer att kosta, exempelvis nytt vattenverk.
– Hur du får fram dina siffror vet jag inte. Kanske har du en egen spåkula? sa Karlsson (S).
Het ordväxling
Han tyckte inte att diskussionen om investeringarna hörde till ärendet om huruvida Åmåls kommun skulle vara med i Kommuninvest eller inte.
Tomas Lindström (TL) menade å sin sida att siffrorna han använt är sådana som lagts fram och att byggen aldrig blir billigare än planerat. Han gick senare i debatten närmare in på hur han räknat.
Ordväxlingen blev het och för att lugna debatten ville Peter Stenberg (L) byta spår genom att fråga Michael Karlsson (S) om det finns en övre gräns för hur stort borgensåtagande som kommunen kan ha?
– Det finns naturligtvis en sådan, sa Karlsson (S). Vi har också frågat Kommuninvest hur mycket mer vi kan låna och det är i dag ytterligare 750 miljoner kronor. Det låter mycket, men är lite i jämförelse med det som komma skall. Det här är en bra fråga och det kommer att behövas en diskussion om prioriteringar.
Michael Karlsson (S) nämnde bland annat möjligheten att sälja av tillgångar.
Slimmat Åkab
Centerpartiets Lars Ottosson lyfte fram nyttan med Kommuninvest, som ett sätt att låna pengar till låg ränta, och nya lån kommer att behövas i och med de stora investeringar som väntar. Samtidigt tolkade han Michael Karlsson (S) som att det kan bli tal om förändringar av Åkab med en mer slimmad verksamhet, vilket Ottosson ställer sig positiv till.
Även Sverigedemokraternas Ove Kaye välkomnade den uppfattade inviten angående Åkab, och tillade:
– Ett sätt att slippa låna är att börja leva upp till överskottsmålet om att en och en halv procent av budgeten ska sparas till investeringar.
Borgensförbindelsen med Kommuninvest gäller i tio år. Ingen i debatten motsatte sig själva medlemskapet och att Åmåls kommun ingår i det solidariska borgensansvaret.