Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsborna får säga sitt om soporna

Publicerad:
Med start nästa vecka genomförs en stor kundenkät om avfallshanteringen i Åmål och Säffle. På bilden: Carina Nylén, tf verksamhetschef för avfallshantering, Kim Karlsson, renhållningsarbetare, Robert Skoglund, tf driftchef på Östby miljöstation, Carl Grimborg, renhållningsarbetare, Susanne Bäckström, miljöingenjör, och  Lars Örtegren, anställd på Östby miljöstation.
Med start nästa vecka genomförs en stor kundenkät om avfallshanteringen i Åmål och Säffle. På bilden: Carina Nylén, tf verksamhetschef för avfallshantering, Kim Karlsson, renhållningsarbetare, Robert Skoglund, tf driftchef på Östby miljöstation, Carl Grimborg, renhållningsarbetare, Susanne Bäckström, miljöingenjör, och Lars Örtegren, anställd på Östby miljöstation. Foto: Andreas Dagström

Hur sköter sig sopgubben? Och hur snygg är återvinningsstationen? Nästa vecka skickas en renhållningsenkät ut i Åmål.

Förhoppningen från kommunens sida är att bräcka den rekordartade nöjdhetsgrad som uppmättes förra gången.

Sammanlagt 1330 enkäter kommer teknik- och fritidsförvaltningen att skicka ut. 730 i Säffle kommun och 600 i Åmåls kommun.

Senast det genomfördes en liknande undersökning var 2018.

– För att kunna jämföra testerna är frågorna ganska lika, säger miljöingenjören Susanne Bäckström.

Kundnöjdhet är i fokus. På den punkten uppmättes 92 procent nöjdhet förra gången det begav sig. En svårslagen notering, men förhoppningen är naturligtvis att landa däromkring igen, och allra helst lite över.

– Förra gången var det lite klagomål på slamtömningen. Då hade vi precis organiserat om den delen. Annars var det inget som stack ut åt det negativa hållet, säger Susanne Bäckström.

Klagomålen handlade bland annat om att kunder ville veta vilken tid cirka som slamsugaren avser dyka upp, ungefär som med sotaren.

Enkätdeltagarna får bland annat svara på vad de tycker om Östby miljöstation.
Enkätdeltagarna får bland annat svara på vad de tycker om Östby miljöstation. Foto: Andreas Dagström

Vilka som får enkäten hemskickad är slumpstyrt. För dem som inte får något personligt brev går det att besvara samma frågorna på kommunernas respektive hemsidor. Alla svar väger lika tungt.

– Vi ser gärna att yngre personer går in och svarar. Det är en grupp som saknades lite förra gången, säger Susanne Bäckström.

Enkäten är uppdelad i följande svarsområden:

• Sophämtning

• Återvinningsstationer

• Slamtömning

• Östby miljöstation

• Kommunen som leverantör av avfallstjänster

• Avfallshantering i kommunen

• Önskvärd informationskanal

Sista punkten handlar om att ta reda på hur de som svarar vill bli informerade och om vad.

– Verksamheten är till för kommuninvånarna, det får aldrig glömmas bort. Vi kan aldrig sätta oss till ro och vara nöjda, säger Carina Nylén, tf verksamhetschef för avfallshanteringen.

Artikeltaggar

ÅmålCarina NylénÖstby miljöstationSamhälleSoporTeknik- och fritidsförvaltningen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.