Hoppa till huvudinnehållet

Färre P-böter under pandemin – varningar börjar utfärdas i villakvarteren

Publicerad:
Förra året minskade antalet parkeringsböter i Åmål kraftigt, bland annat till följd av pandemin.
Förra året minskade antalet parkeringsböter i Åmål kraftigt, bland annat till följd av pandemin. Foto: Lotta Lans

Under pandemin sjönk antalet parkeringsböter i Åmål med 20 procent.

– Vi var lite snällare än vad regelverket tillåter, säger gatuchef Niklas Ekberg.

Nu utökar kontrollerna och även vissa villakvarter kommer att patrulleras. Utanför centrum utfärdas i första hand varningar, inte böter.

Statistiken för 2021 sammanställs först om ett par–tre månader. Helt klart är däremot att fjolårets siffror visar en märkbar nedgång i antal utfärdade parkeringsböter jämfört med 2019. Från totalt 817 till 668.

Teknik- och fritidsförvaltningen drar försiktiga likhetstecken mellan minskningen och den tillfälliga, inofficiella praxis, som praktiserades under coronan.

– Jag ser två anledningar till nedgången. Dels vistades inte folk i stan på samma sätt under 2020. Dels var vi mer återhållsamma i övervakandet, säger gatuchefen Niklas Ekberg.

Kommunen bad Securitas, som ansvarar för parkeringsövervakningen, att se lite mellan fingrarna på platser där man vet att det bor folk som behövde isolera sig under pandemin.

– Vi var lite snällare än vad regelverket tillåter, säger Niklas Ekberg.

I de mest centrala delarna av Åmål fanns däremot inga förmildrande omständigheter att ta hänsyn till för Securitas. Där delades böter ut som vanligt, när bilar stått för länge eller parkerats felaktigt.

Är det några gator som utmärker sig vad gäller antal böter?

– Då får jag gå på magkänsla, säger Niklas Ekberg, och sätter fingret på centralt belägna korttidsparkeringar.

Vissa trafikanter har svårt att hålla sig inom den tidsram som satts.

– I och med att vi har P-skivor blir det där extra tydligt när tiden överskridits, säger Niklas Ekberg.

Vilka dagar och tider som övervakningen sker varierar, men två gånger per vecka patrulleras gator och torg av parkeringsvakt.

Som mest det utfärdats över 1100 parkeringsböter i Åmål på ett år. Det var 2017. Men det har skrivits ut färre böter än fjolårets 668.

– Statistiken kan tolkas på flera olika sätt, säger gatuchefen. Det kan exempelvis vara så att folk har lärt sig och anpassat sig till reglerna efter hand. Har man fått parkeringsbot en gång, då vill man helst undvika det igen.

Niklas Ekberg är också noga med att tillägga att parkeringsvakterna i Åmål, till skillnad från vissa andra platser, inte tjänar mer för att de bötfäller fler. Här är det enbart timtaxa som gäller.

Grundsyftet med tidsbegränsade parkeringar och vakter är att öka ruljansen i centrum.

Nytt för i år är att parkeringskontroller även har börjat genomföras i villaområden, där det inkommit synpunkter på att bilar står felparkerade. Samtidigt ska vakterna se över hur datumparkeringen efterlevs. I de flesta fall utanför centrum delas endast gula anmärkningslappar ut, ej böter, för att uppmärksamma bilister på felparkeringarna.

Artikeltaggar

ÅmålNiklas EkbergParkeringSecuritasTeknik- och fritidsförvaltningenTrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.