Anställningsstopp, vikariestopp, inköpsstopp och investeringsstopp. Det beslutade barn- och utbildningsnämnden i Åmål om vid sitt senaste sammanträde.
Politikerna i Åmål trampar på bromsen när förvaltningen är på väg att överskrida budget med flera miljoner kronor.
– Vi vill visa på allvaret, säger ordförande Jerry Saxin (S).
Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för skolor och barnomsorg i Åmåls kommun. Bakgrunden till de drastiska besluten är att kostnaderna skenat och ligger en bra bit från vad driftbudget tillåter. Underskottet uppgick vid utgången av augusti månad till 4,45 miljoner kronor.
Beror detta på coronan?
– Nej, tyvärr inte, säger Jerry Saxin (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Istället pekar han på en rad andra faktorer som inte gick att förutse när budgeten sattes. Exempelvis blev söktrycket på Karlbergsgymnasiet mindre än vad nämnden hade räknat med. Det saknas cirka 25 nya elever för att verksamheten ska vara i balans.
Samtidigt behöver fler grundskoleelever än väntat extra stöd, och har beviljats till exempel personlig assistans under skoltiden. Cirka 200 000 kronor har också försvunnit ur verksamheten med elever som valt att gå över till friskola.
Därtill tillkommer utgifter för allmänna anpassningskrav på verksamheten, samt höjda löner för lärare.
– Genom att införa olika stopp vill vi visa på allvaret ute i verksamheten, säger Jerry Saxin.
Huvudlinjen som gäller fram till årsskiftet är att verksamheten ska skötas av ordinarie fastanställd personal. Inga vakanser kommer att tillsättas och användningen av vikarier ska minimeras. Endast i undantagsfall kan vikariestoppet kringgås, som vid krissituation till följd av sjukdom.
Men då måste förvaltningschefen ge sitt godkännande.
– Det kommer inte att bli så att några klasser står utan lärare, säger Jerry Saxin, och betonar att stoppen främst tagits till som en markering.
– Inköpsstopp innebär bara att man skjuter saken på framtiden.
Undantaget från inköps- och investeringsstoppet är bland annat matvaror till undervisning i hem- och konsumentkunskap, samt utrustning till Rösparksskolans nya gymnastiksal.
Undantaget är också vad som i protokollet benämns ”trivselpengar för förvaltningsövergripande insats”.
Barn- och utbildningsnämnden har ofta svårare att träffa rätt ekonomiskt än andra nämnder, beroende på att skolåret och budgetåret inte sammanfaller i tid, tillägger Jerry Saxin.