Hoppa till huvudinnehållet

Stark comeback av Hakobyan när ÅSS jagade USM-platser i Stenungsund

Publicerad:
Vilma Thorpman, Hayk Hakobyan och Cornelia Sörqvist gjorde bra ifrån sig i ungdomarnas GP-simningar i Stenungsund. Hakobyan satte personliga rekord och tog medaljer i samtliga sex starter.
Vilma Thorpman, Hayk Hakobyan och Cornelia Sörqvist gjorde bra ifrån sig i ungdomarnas GP-simningar i Stenungsund. Hakobyan satte personliga rekord och tog medaljer i samtliga sex starter. Foto: ÅSS

I helgen genomfördes deltävling tre av Ungdomarnas Grand Prix i Stenungsund. Hayk Hakobyan gjorde en stark comeback för Åmåls Simsällskap, med sex medaljer och sex personliga rekord på sex starter.

Ungdomarnas Grand Prix vänder sig till simmare i slutet av utvecklingsstadium 4, utvecklingsstadium 5 och början av utvecklingsstadium 6, enligt simlinjen. Grand Prix-serien syftar till att erbjuda ett bra utbud av tävlingsdistanser för samtliga svenska ungdomssimmare.

Tre gånger om året

UGP-tävlingarna genomförs tre gånger per år. Det är Svenska Simförbundet som står bakom UGP och tävlingarna går på vissa bestämda veckor över hela Sverige. Alla simmare upp till 18 år är välkomna att delta. Åldersklasserna är 16–18 år, 15 år, 14 år, samt 13 år och yngre.

UGP3 blev för ÅSS-simmarna sista chansen att göra bra tider för att kunna kvala in till regionfinalen av Sum-Sim, Svenska ungdomsmästerskapen. Regionfinalen är en kvaltävling där endast de 32 bästa (på 100 meter) och 24 bästa (på 200 meter) i regionen kvalar in och får delta. Sum-Sims regionfinalen simmas den 13–14 november i Göteborg.

Hayk Hakobyan från Åmåls Simsällskap hade en bra helg i Stenungsund.
Hayk Hakobyan från Åmåls Simsällskap hade en bra helg i Stenungsund. Foto: ÅSS

Åmåls Simsällskap representerades i helgen av Hayk Hakobyan (-06), Vilma Thorpman (-06) och Cornelia Sörqvist (-07).

Cornelia Sörqvist simmade 200 meter frisim, 200 meter ryggsim och 100 meter fjärilsim på nya fina personliga rekord. 100 meter bröstsim, 200 meter bröstsim, 200 meter medley och 100 meter frisim gick också alla riktigt bra och hon tangerade i praktiken sina tidigare bästa-tider. En mycket stabil och bra insats av Sörqvist i riktigt tuff konkurrens.

Vilma Thorpman startade väldigt starkt med personligt rekord på 200 meter frisim och 100 meter bröstsim, där tiden 1.0,09 räckte hela vägen till pallen och en silvermedalj. Söndagens 200 medley simmades också riktigt starkt och avslutningen på 100 meter ryggsim innebar återigen ett nytt fint personligt rekord med nästan två sekunder.

Starkt av Hayk

Hayk Hakobyan har inte tävlat på länge, men hade tränat bra under en längre period så förutsättningarna för bra resultat var goda – och som han simmade.

Det blev nytt rekord med åtta sekunders marginal på 100 meter ryggsim och dessutom gick han under drömgränsen minut på 100 meter frisim, nya rekordtiden är 58.30. Lördagen belönades med silver på 100 meter fjäril, guldmedalj på 100 meter ryggsim och ytterligare en silvermedalj på 100 meter fritt.

Söndagen fortsatte i samma starka stil där Hayk Hakobyan hade varit extremt modig och anmält sig på 400 meter medley. Dessutom simmade han 200 meter frisim och 200 meter ryggsim. Det blev ytterligare tre nya fina personliga rekord till och dessutom ytterligare medaljer i form av silver på 200 meter frisim, guldmedalj på 400 meter medley och ytterligare ett silver på 200 meter ryggsim.

På sex starter blev det sex nya personliga rekord och sex medaljer för Hayk Hakobyan.

Spänd väntan

Nu följer en spänd väntan för att se om någon av ÅSS-simmarna lyckas kvala in till Sum-Sims regionfinalen tack vare sina nya fina personliga rekord.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SimsällskapSimsportStenungsund

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.