Åmål har tillsammans med övriga Dalslandskommuner och Säffle blivit storkund hos Skafferi Värmland, som ska leverera lokalproducerad mat till storkök.
– För oss spelar gränsen mellan Dalsland och Värmland ingen roll, viktigast är att hitta de kortaste leveransvägarna, säger vd Jonas Enström.
Under våren efterlyste Åmål, Bengtsfors, Mellerud, Dals Ed, Färgelanda och Säffle småskaliga livsmedelsproducenter i närområdet. Nu är upphandlingen klar och med start sommaren 2022 kommer ett 80-tal närproducerade matvaror att köpas in för tolv miljoner kronor per år.
För leveranserna svarar Skafferi Värmland AB, eller närmare bestämt deras dotterbolag, Skafferi Väst.
Sparar bilåkande
Affärsidén går ut på att vara kontaktyta mellan småskaliga producenter och storkök.
– Om butiker, restauranger eller storkök vill få ett spänstigt utbud av lokal mat måste de ibland fortfarande ringa runt till 15–25 leverantörer. Och för en producent kan det innebära mycket bilåkande att distribuera varor till varje enskild kund, när tiden i stället skulle kunna ägnas åt sådant man är bra på, säger Jonas Enström, vd för Skafferi Värmland.
Mellanledsupplägget kläcktes 2015 av Hushållningssällskapet, efter att småskaliga jordbrukare och djuruppfödare bett organisationen om hjälp med att starta en grossistverksamhet. Satsningen visade sig ha potential och när verksamheten såldes 2018 bestämde sig Jonas Enström och en kollega för att slå till.
Utökar i Dalsland
I dag levererar Skafferi Värmland till drygt 130 offentliga kunder i ett tiotal kommuner. Region Värmland tillhör kunderna.
– Det blir jättespännande att utöka verksamheten till Dalsland. Vi har haft samtal med parterna under en längre tid, säger Jonas Enström.
Totalt är ett 50-tal leverantörer knutna till bolaget i ett område som sträcker från norra Värmland till en bit ner i Västergötland.
Vad innebär lokalproducerat för er?
– Det finns egentligen ingen bra definition för det, säger Jonas Enström. Men när vi jobbar i Åmål, då kommer vi exempelvis att använda oss av Dahlbergs slakteri. I Värmland använder vi ofta Närke Kött som slakteri. I Värmland använder vi kvarnar i Värmland, medan mjölet till Dalsland kommer levereras från en mjölnare söder om Trollhättan.
Ännu ingen i Åmål
För närvarande finns inga matproducenter i Åmål som levererar under eget namn till Skafferi Väst och Skafferi Värmland. Däremot levereras kött och mjölk från Åmål via Dalhlbergs slakteri i Brålanda och Wermlands mejeri.
– Att det inte finns några Åmålsproducenter på leverantörslistan kan bero på att vi inte känner till vad som finns i området än. Men vi hoppas det ska tillkomma leverantörer därifrån, säger Jonas Enström.
Han fortsätter:
– För vår del spelar gränsen mellan Dalsland och Värmland ingen roll, viktigast är att hitta de kortaste leveransvägarna.
I juni nästa år
Avtalet mellan Skafferi Väst och Åmåls, Melleruds, Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda och Säffle kommuner börjar gälla i juni nästa år.
Kommunernas gemensamma livsmedelsupphandling består av två delar: en liten med fokus på närproducerad mat och en stor för en huvudgrossist.
Förutom Skafferi Värmland har kommunerna även tecknat avtal med Gröna gårdar inom ramen för den lilla upphandlingen. Säffle har också ett separat avtal med Lindgrens frukt.
Den stora upphandlingen pågår och omfattar livsmedel för cirka 33 miljoner kronor till de sex samarbetande kommunerna.
Levererar till Skafferi Värmland
Torfolk gård, Wermlands mejeri, Hemgården, Värmlands potatis, Hygns vilt, Västanås gård, MJ’s bryggeri, Björkaholm qvarn, Wermlands bovete, Värmlandsägg, Torggummans ägg, Fagerås kvarn, Norra Sanna bageri, Rawchoklad fabriken, Naturpralinen, Filé deli, Lillängens gårdsmejeri, Lakene ostgård, Wermlands brygghus, Tappers bryggeri & musteri, Grön ko, Torfolk & vänner, Västra Ämterviks bryggeri, Wermlands Skogsförråd AB, Stöpafors kvarn, Öx, Liljenäs gård, Kils slakteri, Närke kött, Dahlbergs.