Insändare: Åmål – kommunen med guldbyxor?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Märkligt om en förutsättningslös utredning från början exkluderar Örnäsvallen, tycker Peter Stenberg (L), som tidigare varit ordförande i IFK Åmål.
Foto: Ove Rydh
I den senaste raden av utslag av ekonomiskt vanstyre från den styrande majoritetens sida, så läggs nu en utredning fram som ska ”bringa reda” bland stadens fotbollsföreningar och var dessa ska spela framgent, utan att ta hänsyn till eller efterfråga några som helst synpunkter från föreningarna under utredningens gång.

Samt att man från början exkluderat Örnäsvallen från utredningen? Mycket märkligt sätt att ”utreda” förutsättningslöst, minst sagt. Beställningsuppdrag, från bröderna Karlsson är orden som infinner sig i mitt huvud.

Att detta sedan, grovt beräknas kosta minst 35 miljoner kronor att genomföra – och som vanligt när det gäller den politiska majoriteten, så finns ingen exakt siffra. Det är som det brukar, stora svepande gester och ”beräkningar”.

Förslagen om satsningar inom kommunen har haglat friskt under hösten:

• Arvoden i fullmäktige. Kraftig höjning av dessa. Fullmäktigearbetet borde i mitt tycke vara oarvoderat, som ett hedersuppdrag.

Dessutom framlagd som ”en parlamentarisk utredning”, det vill säga att alla partier skulle ha deltagit – så var inte fallet. Vi Liberaler var inte inbjudna, liksom ett parti till, föga parlamentariskt, men det är klart, vi skulle ju ha sagt nej till detta.

• Renovering av simhallen. Kostnaderna ökade från 11 miljoner kronor, initialt beräknat, till 35 miljoner kronor och en ny vattenrutschkana för 11 miljoner kronor!

• Nytt äldreboende planeras för 165–170 miljoner kronor. Behovet finns helt klart, men pengarna…?

• Nytt vattenreningsverk för 100 miljoner kronor minst.

• Rösparksskolan som skulle kosta 228 miljoner kronor – vad blir slutnotan för den?

• Tösse skola behöver renoveras – kostnad okänd hittills.

Exemplen är otaliga på dåligt ekonomiskt sinne och brist på konsekvensanalys!

Som alla förstår, så finns det tydligen ingen botten i kommunens kassakista, utan här smälls det på. Kommunen har en skuld som ligger på över 3 miljarder, och närmar sig ruinens brant..

Men det lånas friskt fortsatt på, ”för en kommun kan ju inte gå i konkurs”.

Detta måste få ett slut, skuldsanering påbörjas omgående.

Inga mer guldbyxor!

För Liberalerna i Åmål

Peter Stenberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.