Hoppa till huvudinnehållet

Edfeldt gör sin 20:e start i Gotland Grand National

Publicerad:
Johan Edfeldt från Tösse gör på fredag sin 20:e start i den klassiska endurotävlingen Gotland Grand National.
Johan Edfeldt från Tösse gör på fredag sin 20:e start i den klassiska endurotävlingen Gotland Grand National. Foto: Fredrik Tacacho

Två ambulansfärder tidigare under säsongen stoppar inte Johan Edfeldt. På fredag gör han sin 20:e start i Gotland Grand National.

– Jag är i bra form egentligen, men man är aldrig starkare än svagaste länken, säger han.

På SM i Katrineholm i augusti var olyckan framme. På en lång raka, i hög hastighet, flög han av hojen.

– Det var som att man kastades av från en häst, säger Johan Edfeldt.

Några veckor senare var olyckan framme igen. Vid ett träningspass på crossbanan i Bengtsfors körde han ihop med ett par andra killar.

Han blev ordentligt mörbultad vid bägge tillfällena och fick föras iväg med ambulans för observation, men klarade sig från allvarligare skador. Vid ett besök på vårdcentralen nyligen konstaterades dock att ligamenten i vänsterarmen var uttänjda.

– Jag har lite ont i handlederna och kommer därför att köra med handledsskydd på Gotland.

Att stå över Gotland Grand National (GGN) är inte aktuellt. Andra lopp kan han hoppa över när han inte är i form, men GGN vill han inte missa. På fredag står han på Tofta skjutfält för 20:e gången i ordningen. 2018 missade han tävlingen, annars har han kört alla sina lopp i rad.

– Livet kommer emellan ibland, säger han apropå 2018.

Johan Edfeldt flyger fram på Kocklanda crossbanan utanför Säffle.
Johan Edfeldt flyger fram på Kocklanda crossbanan utanför Säffle. Foto: Bengt Andersson

GGN körs som ett varvlopp. Under tre intensiva timmar gäller det att köra så många varv som möjligt på den 22 kilometer långa banan. Johan Edfeldt beskriver tävlingen som ett Vasalopp på motorcykel.

– Det bästa är när man kört sina varv och målflaggan åker upp.

Edfeldts toppnoteringar genom åren är två fjärdeplatser i sin klass. I april i år passerade han 50-strecket, så i år är det i klassen motion 50-59 år som han kommer att jaga en pallplats.

Förutom handledsskadan är formen god. Med en träningsdos på tio timmar de senaste veckorna känner han sig redo för utmaningen. Förutom crossåkandet tränar han på crosstrainern, roddmaskinen och på cykel. Han beskriver sig som en periodare när det kommer till träning. Vissa år har han varit i topptrim inför tävlingen, andra år har han knappt tränat alls inför loppet.

Gotland Grand National 2017 var en blöt och lerig historia.
Gotland Grand National 2017 var en blöt och lerig historia. Foto: Thomas Nyström

Han har samlat på sig många minnen från sina turer till Gotland. För tio år sedan var han i toppform och var bland de första i starten på åkern och in i den första kurvan – en flaskhals likt den i Vasaloppet.

– Då kommer det en kille till vänster som kör in i mig, så jag snurrade runt ett halvt varv. När jag tog mig upp igen såg jag 500 förare som var på väg emot mig. Då var det bara att göra en u-sväng och dra iväg snabbt.

Johan Edfeldt, som tävlar för Bengtsfors MCC, är även en flitig deltagare på de andra deltävlingarna i Enduroklassikern – Stångebroslaget utanför Linköping och Räneslättsloppet i Eksjö.

– Jag har varit allt mellan tvåa och tia i min klass i de loppen, men aldrig lyckats vinna.

Han har även kört klassiska Novemberkåsan flera gånger.

Motorintresset väcktes redan vid fem års ålder, då han började köra cross. Han kommer fortfarande ihåg datumet när han som tioåring körde sin första motocrosstävling.

– 31 maj 1981, i Grums.

40 år senare är det fortfarande lika roligt, säger han.

– Visst har jag tänkt några gånger att jag ska lägga av, men då har det gått så bra i tävlingarna att jag velat fortsätta.

På endurons framgaffel sitter en tejp med tider från en tidigare tävling.
På endurons framgaffel sitter en tejp med tider från en tidigare tävling. Foto: Fredrik Tacacho

Gotland grand national

Gotland grand national, som körs på Tofta skjutfält utanför Visby, är världens största endurotävling. Över 3000 deltagare från 15 nationer är anmälda till årets tävling, den 38:e år i ordningen.

Intorkad lera på en av hjälmarna i enduroförrådet.
Intorkad lera på en av hjälmarna i enduroförrådet. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålBengtsfors MCCEnduroGotland Grand NationalGotlands ToftaMotocross

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.